Regija
HUMANITARNI KONCERT ZA OBOLJELOG DINU JURIĆ-ŠESTIĆA

16-godišnji Vrbanjac jedini u Hrvatskoj boluje od rijetkog encefalitisa
Objavljeno 27. svibnja, 2015.

ŽUPANJA - Šesnaestogodišnji Dino Jurić-Šestić iz Vrbanje i njegova obitelj mjesecima proživljavaju pravu kalvariju. Sve do Božića prošle godine Dino je, inače učenik 2. razreda Ekonomske škole u Županji, bio uspješan sportaš, bez ikakvih zdravstvenih problema, a onda se, preko noći, sve okrenulo. Počelo je najprije s nesanicom, bolovima u vratu, a potom su se pojavile i trenutačne blokade, počeo je zaboravljati koji je dan, ide li u školu i kada… Iz vinkovačke bolnice hitno je u siječnju prebačen u Zagreb.

- Od 17. siječnja je bolnici, počeli su napadaji i veći problemi sa zaboravljanjem i motoričkim sposobnostima. Otkriveno je da je u pitanju paraneoplastični limbički encefalitis, što je vrlo rijedak slučaj. To su zloćudne stanice tumora, koji još uvijek nisu uspjeli pronaći. Liječnici su sada otkrili promjenu na lijevom testisu. Pretraga na markere pokazala je da nema tumora i sada će raditi dubinsko skeniranje, sastat će se liječnički konzilij i kontaktirati doktora u Barceloni koji je osmislio posebne kemoterapije za te vrste bolesti. Dino bi sada trebao dobiti treću terapiju, koju prima jednom mjesečno. Pokazalo se da ipak ima učinka, jer napadaji su se stabilizirali i dio upale na mozgu se suši. Ali problem je što nova protutijela ponovno pristižu na mozak i još uvijek se traži uzročnik. Sve upućuje na tumor testisa i sada će se bazirati na tome, da se utvrdi je li možda u pitanju kakva klica koja se ne može otkriti markerima. Vidjet ćemo što će biti i hoće li se morati ići na prisilno uklanjanje testisa - ispričala nam je očajna majka Kristina. Kroza suze napominje da je Dino već prošao jednu kriznu situaciju, kada su napadaji bili toliko jaki da mu je gotovo stradalo srce. Napadaja, koji prouzročuju ubrzan rad srca, a ponekad i zastoj srca na nekoliko sekundi, i otežavaju disanje dnevno je bilo i više od 30. Nepodnošljivi su i svakodnevni i doktori su ga odlučili uspavati na neko vrijeme kako bi ih lakše podnio. Teški slučajevi encefalitisa relativno su rijetki, a mogu biti opasni za život. Iznimno je važno dobiti pravovremenu dijagnozu i odmah početi liječenje.

- Liječnici kažu da je ovo prvi takav slučaj u Hrvatskoj, jer još nitko nikada, posebice u ovim godinama, nije obolio od ove bolesti. Protutijela pristižu, a tumora nema, hoće li se pojaviti, ne znamo ni sami. Došli smo u situaciju da molimo Boga da se pojavi, da se ukloni uzročnik i da se stane na kraj ovoj agoniji. Dino gotovo uopće ne funkcionira, sve razumije, ali ne može pričati, na upite reagira kimajući glavom, ne može jesti, već je mjesec i pol dana na intenzivnoj, počeo je i gubiti na kilaži, mišići su atrofirali… - kaže utučena majka. Ako ne bude daljnjih pomaka, bit će prebačen u Beč.

Na inicijativu Dininih školskih kolega večeras će (srijeda, 27. svibnja), u 20 sati, u dvorani Mladost u Županji biti humanitarni koncert „Pokažimo veliko srce“. Nastupit će pet tamburaških sastava - Vranac, Ringišpil, Kristali, Slavonski suton i Salaš; Opća opasnost te Stjepan Jeršek - Štef. Pokrovitelji koncerta su Grad Županja, HDS ZAMP, Boomker Music Shop i Obrtničko-industrijska škola Županja. Cijena ulaznice je 30 kuna u preprodaji, na dan koncerta 40 kuna. Organizatori mole sve koji žele pomoći u liječenju Dine da se odazovu u što većem broju, pokažu veliko srce i dobrovoljnim prilozima pomognu njegovoj obitelji, koju je sinova bolest financijski potpuno iscrpila.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
AKO ŽELITE POMOĆI

Svi oni koji žele pomoći a ne mogu doći na koncert, novac mogu uplatiti na sljedeći račun:

IBAN: HR5123400093510533974 , SWIFT: PBZGHR2X

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike