Osijek
GRAD ĆE OD TRI NAJAVLJENA MONTAŽNA KRUŽNA TOKA REALIZIRATI DVA

Studija pokazala da kružni tok na Zelenom polju nije izvediv
Objavljeno 27. svibnja, 2015.
Do sada je postavljen montažni kružni tok u Svilajskoj ulici kod Portanove

Grad Osijek još je u ožujku prošle godine raspisao poziv za izradu prometnih projekata za montažne kružne tokove, i to na tri lokacije, a riječ je o lokaciji na Svilajskoj kod križanja cesta D2 i D7, potom na križanju Zelenog polja i Ulice Matije Gupca te u Tenji na križanju ulica Vlatka Mačeka i Sv. Ane. U međuvremenu je postavljen onaj na Svilajskoj ulici kod Portanove, a tijekom ljeta u planu je postavljanje i montažnog kružnog toka u Tenji.

Iako je još u rujnu prošle godine iz Grada najavljeno kako gradnja kružnog kružnog toka kod tramvajskog okretišta na Zelenom polju počinje za mjesec dana, prošlog tjedna na sastanku vijećnika GČ Donji grad s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem moglo se doznati kako od realizacije kružnog toka u Donjem gradu neće biti ništa jer je upravo prometna studija pokazala kako je prostor neadekvatan za takvo prometno rješenje. O montažnom kružnom toku razmišljalo se iz razloga što je križanje Ulice Matije Gupca i Ulice Zeleno polje regulirano prometnim svjetlima, a u neposrednoj blizini križanja nalazi se okretište tramvaja.

- Pokazalo se kako bi radijus kružnog toka bio premalen, pa bi kroz njega teško prolazio nešto veći kamion i ne bi se stvorila bolja protočnost. Efekt protočnog kružnog toka eventualno bi se mogao dobiti izmještanjem tramvajske pruge, ali tada govorimo o projektu od nekoliko milijuna kuna, a ne nekoliko stotina tisuća kuna. Stoga je i struka zaključila da kružni tok na toj lokaciji nema smisla, iako su se kružni tokovi općenito pokazali kao protočniji, a policijski podaci pokazuju kako je broj prometnih nezgoda manji. Nažalost ovdje to neće biti izvedivo - objasnila je Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnog odjela za promet i zaštitu okoliša.

Nefreteta Z. EBERHARD

Prema riječima predsjednika MO Tenja Josipa Mihaljevića, Tenja bi kružni tok na križanju Anine i Mačekove trebala dobiti tijekom ljeta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike