Sport
BIJELO-PLAVE OD IZBJEGAVANJA ISPADANJA DIJELI JOŠ BOD

Računica NK Osijek: Remi za kvalifikacije, tri boda i pomoć Zagreba za opstanak
Objavljeno 26. svibnja, 2015.

Nogometaši Osijeka primaknuli su se samo na korak do još jednog spašavanja prvoligaškog statusa. Prošle sezone dogodilo se to u dramatičnom finalu utakmice protiv Hrvatskog dragovoljca.

Priča je ove godine slična, iako možda manje stresna, jer čak i poraz u posljednjem susretu protiv Slaven Belupa ne mora nužno značiti ispadanje. Tada bi Osijek ovisio o ishodu utakmice Zadar - Lokomotiva. Jasno, o takvom mogućem raspletu nitko ne želi ni razmišljati. Svi gledaju u pozitivnom smjeru i razmišljaju samo što bi im donijela pobjeda nad Slaven Belupom. Matematika kaže kako je bijelo-plavima za izbjegavanje izravnog ispadanja iz prvoligaškog društva dovoljan i jedan bod. S remijem čak i u slučaju pobjede nad Lokomotivom Zadar ne bi prestigao Osječane jer bi imali isti broj bodova, ali Osijek ima bolji međusobni skor. To je od pozitivnih raspleta onaj lošiji. Bolji bi bio pobjeda Osijeka nad Slaven Belupom i pobjeda Zagreba kod kuće nad Istrom 1961. Takav bi scenarij Osječane parkirao na osmo mjesto i time bi izbjegli čak i kvalifikacije što im je uspjelo prošle sezone.

U cijelom kalkulacijskom spletu nije nevažno ni tko su suparnici “davljenicima”. Osijek je i u tome najbolje prošao jer Slaven Belupo više nema nikakvih rezultatskih imperativa. Opstanak su potvrdili pobjedom nad Zadrom, a Europe se ne mogu domoći iako izgleda kao da im je dohvatljiva. Naime, Koprivničani zaostaju za Lokomotivom tri boda, ali imaju i lošiji međusobni skor, što znači kako ih i u kojem slučaju ne mogu preskočiti. Istra 1961 morat će na noge Zagrebu u Kranjčevićevu koji još uvijek ima mogućnost preskakanja Lokomotive, što bi značilo ulazak u Europu, a za isti će se cilj “lokosi” boriti u Zadru.

- Naš posao nije vezan uz kalkuliranje, već nam je jedina misija pobjeda protiv Slaven Belupa, a onda ćemo vidjeti za što će ona biti dovoljna. Uglavnom, spremni smo na sve opcije, osim naravno za onu najgoru - kaže Ivo Šušak, trener nogometaša Osijeka.

Osječani imaju jako uporište za optimizam uoči posljednjeg susreta ove sezone. Ovog proljeća iz Gradskog vrta se bodovi ne odnose lako. Po jedan su odnijeli Dinamo i Rijeka, a sva tri samo Hajduk, koji ih je doslovce “ukrao” Osječanima ispred nosa jer su u toj utakmici bijelo-plavi zaslužili više od minimalnog poraza.

- Kvalitetno smo igrali kod kuće u ovoj polusezoni, i to nam daje samopouzdanje uoči posljednjeg ovosezonskog nastupa. Samo nas je Hajduk iznenadio, ali i ta je utakmica mogla otići na našu stranu - kaže Šušak.

Uglavnom, očekuje nas tjedan iščekivanja i strepnje. No, zanimljivo je kako eventualne kvalifikacije s drugoplasiranim iz Druge lige nitko “ne doživljava” kao da će to biti lak posao. Dokle god postoji mogućnost izbjegavanja produživanja sezone zbog kvalifikacija, na njih ne treba ni misliti.

- Ne trebamo se opterećivati kalkulacijama, već razmišljati kako što prije doći do vodstva i na kraju do bodova protiv Slaven Belupa. Rani pogodak eliminirao bi nam nervozu. Druga želja mi je da uhvatimo mjesto za opstanak bez kvalifikacija - kazao je Antonio Perošević, napadač bijelo-plavih.

Dalibor KELER
OSIJEKOVO PROLJEĆE U GRADSKOM VRTU

4 pobjede

2 remija

1 poraz

razlika pogodaka: 9:3

Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI S DRAVE IGRAT ĆE ZA NASLOV PRVAKA DRŽAVE

Mursaši dobili majstoricu u Kašteli za reprizu lanjskog finala

Najčitanije iz rubrike