Novosti
VRHOVNI SUD ODBIO ŽALBU DORH-A O PRITVORU GLAVAŠA:

Imam svjedoke koji će potvrditi
da je riječ o montiranom procesu
Objavljeno 25. svibnja, 2015.
- Očekujem da se sadašnja presuda u cijelosti ukine - kaže Glavaš

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Državnog odvjetništva na ukidanje pritvora Branimiru Glavašu, čime je Glavašu omogućeno da se u daljnjem postupku brani sa slobode.

Odluku je Vrhovni sud navodno donio još u petak, ali je ona objavljena tek u ponedjeljak, nakon što su je primile sve stranke u postupku. Objašnjavajući odbijanje žalbe da se Glavaša vrati u istražni zatvor, odakle ga je krajem ožujka pustio zagrebački Županijski sud, u odluci se Vrhovni sud poziva na ranije stavove Ustavnog suda, ali i činjenicu da bi, u slučaju da je ostao u mostarskom zatvoru, gdje je izdržavao kaznu za ratni zločin na osječkom području, još sredinom ožujka bio pušten na uvjetnu slobodu.

Praksa Suda za ljudska prava

Upravo tu činjenicu kao ključnu naglašava u objašnjenju odluke Vrhovnog suda i jedan od Glavaševih odvjetnika Veljko Miljević.

- U ovom rješenju Vrhovnog suda samo se objasnilo ono što ja tvrdim od 12. siječnja ove godine, a to je da u ovom slučaju nije bilo mjesta određenju pritvora, a posebno nakon 16. ožujka, kada je upravo po prvoj presudi trebala stupiti uvjetna sloboda za Branimira Glavaša u BiH. Također, ako je netko bio u zatvoru više od pet godina, a prema 133. članku ZKP-a maksimum maksimuma istražnog zatvora može trajati četiri godine i 11 mjeseci, onda znači da je i taj rok prijeđen. Stoga nije postojala ni jedna osnova za drukčije rješenje Vrhovnog suda, i tu se nema što objašnjavati - naglasio je Miljević.

Pojašnjavajući svoju odluku, Vrhovni sud detaljno je naveo ranije sudske odluke u slučaju Glavaš, ali i obrazložio praksu Europskog suda za ljudska prava na koju se u žalbi pozivalo Državno odvjetništvo. U odluci koju je objavio i na svojoj internetskoj stranici, Vrhovni sud navodi da se upravo to da Glavaš ne mora u istražni zatvor zbog okolnosti da je "izdržao gotovo dvije trećine kazne zatvora, na koju je bio osuđen ukinutom drugostupanjskom presudom Vrhovnog suda", ali i zato što je, prije nego što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu, na temelju koje je bio u mostarskom zatvoru, "predstojalo njegovo uvjetno otpuštanje".

Ponovljeni postupak na jesen?

Branimir Glavaš jučer je za naš list potvrdio kako je očekivao ovakvu odluku Vrhovnog suda, ali i kako očekuje da u sljedećem koraku Vrhovni sud ukine prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu i postupi prema odluci Ustavnog suda od 12. siječnja ove godine.

- Ova odluka Vrhovnog suda dodatno je potvrdila da se radi o klasičnoj pravosudnoj i političkoj namještaljci protiv mene, jer da nije tako, ovaj proces se ne bi pretvorio u klasični pravosudni skandal. Nakon mog povratka u Hrvatsku javilo mi se više svjedoka iz struktura vlasti, koji žele svjedočiti u ponovljenom postupku, a što očekujem da će se dogoditi u sljedećem koraku nakon što Vrhovni sud bude odlučio o mojim žalbama po nalogu Ustavnog suda. Mislim kako bi se to moglo dogoditi u sljedećih mjesec do dva, ali svakako prije godišnjih odmora, a time bi ponovljeni postupak mogao započeti na jesen ispočetka. Naime, očekujem da se sadašnja presuda u cijelosti ukine, a sada ima i svjedoka koji će potvrditi da je proces protiv mene montiran u središnjici HDZ-a. Ako oni koji su meni montirali proces misle da će se izvući nekažnjeno, gadno su se prevarili - poručio je Branimir Glavaš.

Nefreteta Z. EBERHARD
NEMA OPRAVDANJA ZA ISTRAŽNI ZATVOR

Vrhovni sud ističe da se Glavaš "nakon obustave izvršenja kazne zatvora" i "usprkos postojećoj nepravomoćnoj osudi i nastavku vođenja kaznenog postupka" vratio u Hrvatsku, pa "više ne postoje ni opisani ciljevi koji bi opravdali daljnje trajanje mjere istražnog zatvora". Vrhovni sud je pojasnio i kako je zagrebački Županijski sud ispravno utvrdio da bi "daljnje zadržavanje optuženika u istražnom zatvoru izgubilo potreban stupanj legitimiteta", odnosno da bi "dovelo do povrede načela razmjernosti" propisanog Ustavom. Sada se očekuje i drugostupanjska odluka Vrhovnog suda u povodu žalbi optuženika u postupku za ratne zločine u Osijeku, a koju Vrhovni sud mora donijeti jer je ova odluka ukinuta odlukom Ustavnog suda. U ponovljenom postupku koji slijedi, Glavaš može biti kažnjen s najviše osam godina zatvora budući da je samo on inicirao ponavljanje postupka.

DRAŽEN MATIJEVIĆ

odvjetnik Branimira Glavaša

Ovo je potvrda poštovanja Ustava RH

Rješenje Vrhovnog suda komentirao je i Glavašev odvjetnik Dražen Matijević: "Odluka je obrazložena tako da se obrazloženju ne može prigovoriti ni jedan zarez. Smatram da je ta odluka potvrda ispravnosti i stajališta obrane i Županijskog suda u Zagrebu. I konačno, da je to potvrda poštovanja zakona i Ustava Republike Hrvatske od strane Vrhovnog suda. S obzirom na to da je predmet jako star i da se dugo nalazi u proceduri, očekujem da će u kratkom roku biti određena sjednica drugostupanjskog Vijeća Vrhovnog suda na kojoj će se odlučivati o žalbama optuženika u ovom kaznenom postupku."

Sud ističe kako bi Glavaš, u slučaju da je ostao u zatvoru, još sredinom ožujka bio pušten na uvjetnu slobodu