Osijek
JESENSKO VRIJEME U GRADU NA DRAVI

U Osijeku pripremne mjere obrane od poplava, od sutra razvedravanje
Objavljeno 26. svibnja, 2015.

Ove godine već smo osjetili prave ljetne temperature, živa termometra penjala se i do 30 stupnjeva, ali zadnjih dana atmosferske prilike više podsjećaju na jesen, nego na proljeće. Tmurno i kišno, uz tek rijetka vedra razdoblja, nakon promjenjivog vikenda, nastavit će se i danas, kažu meteorolozi. U skladu s tmurnim vremenom, i temperature će ostati nešto niže, ali u Osijeku neće biti potrebe za novim uključivanjem grijanja u domovima. Tako se danas očekuje dnevni “maksimalac” od 18 Celzijevih stupnjeva, što znači da bi trebalo biti nekoliko stupnjeva toplije nego jučer. No, dan će biti obilježen kišom koja bi sutra ipak trebala prestati. Dakle, sredina tjedna donosi razvedravanje, a pri kraju radnog tjedna, te za vikend, i osjetno zatopljenje. Tako će se od petka temperature opet penjati izunad 20 C stupnjeva, a u subotu i nedjelju, prema najavama meteorologa, ostat će tek dva ili tri stupnja ispod 30 stupnjeva i to uz mnogo više sunca i tek pokoji oblak.

No, obilne oborine donijele su i porast vodostaja rijeka pa tako Drava kod Osijeka raste brzinom od nekoliko centimetara na sat, te je od 91 centimetra, koliko je vodostaj iznosio u prvim satima subote, do ponedjeljka prijepodne vodostaj stigao do 214 centimetara. Time je vodostaj ušao u područje “pripremnih mjera” za obranu od poplave, baš kao i vodostaj Dunava u Aljmašu, gdje je jučerašnjeg jutra izmjereno 422 centimetra. S vodostajem iznad tri metra, pripremno stanje je i u Donjem Miholjcu.

Visok vodostaj Drave i Dunava uobičajen je za ovo doba godine, a usprkos naglom rastu zadnjih dana, situacija je daleko od alarmantne, a s obzirom na to da se očekuje razvedravanje i zatopljenje, Osječane će nakon mnogo kiše, umjesto vodostaja, zabrinjavati - komarci. I. Sekol

Podrumi suhi, odvodnja “progutala” kišu

Osječki vatrogasci zbog dosadne kiše, srećom, nisu imali intervencija koje su češće kada u kratkom vremenu padne više kiše nego što kanalizacija može “progutati”. Lagane i dugotrajne oborine nisu problem za kanalizacijski sustav, pa problema u Osijeku nije bilo. Potvrdio je to i Željko Budimčić iz Vodovodove poslovne jedinice odvodnja, rekavši kako probleme znaju stvoriti tipični ljetni pljuskovi kada u vrlo kratkom vremenu padne ekstremna količina kiše.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike