Osijek
STRATEGIJA RAZVOJA LJUDSKIH POTENCIJALA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Cilj - stanovništvo svjesno mogućnosti samozapošljavanja
Objavljeno 26. svibnja, 2015.

Kreiranje proaktivnog i odgovornog stanovništva koje će biti svjesno potrebe samozapošljavanja i kreiranje radnih mjesta za druge osnova je vizije nove Strategije razvoja ljudskih potencijala Osječko-baranjske županije.

Ovu je strategiju jučer predstavilo Lokalno partnerstvo za zapošljavanje koje je na razini najveće slavonske županije osnovano u proljeće 2011. godine. Tada je 29 sudionika tržišta rada, počev od javnih i obrazovnih institucija, predstavnika poslodavaca i sindikata te jedinica lokalne samouprave krenulo u partnerstvo koje je za cilj imalo “razvoj ljudskih potencijala koja je usmjerena na smanjenje nezaposlenosti i novo zapošljavanje”. Tada je donesena prva Strategija s dvogodišnjim vremenskim okvirom, ova nova je petogodišnja, za razdoblje od 2015. do 2020.

- Ono što je jedna od prednosti ove strategije je što smo je sami napravili i što je u svome djelovanju usmjerena iznutra. Dakle što svi mi moramo raditi kako bismo bili konkurentni na tržištu radne snage - riječi su Željka Kraljička, dožupana ali i predsjednika LPZ-a. Osječko-baranjska županija jedna je članica ovog partnerstva.

Za financiranje provedbe Strategije više je izvora financiranja, naravno najviše se računa na sredstva Europskog socijalnog fonda kroz koji je do 2020. za cijelu Hrvatsku “rezervirano” 1,5 milijardi eura.

No i sredstvima EU projekta realizirana je izrada ove studije. On je naime dio projekta Partner-net koji je provodio osječki Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta bila je 41 tisuća eura, od kojih je 73 posto financirala Unija.

Tri su prioritetna cilja - razvoj sustavnog upravljanja ljudskim potencijalima, u njemu je cilj uvezati sve sudionike tržišta rada; potom razvoj ljudskih potencijala - radna snaga se mora kontinuirano prilagođavati zahtjevima na tržištu. Naposljetku je uspostava održivog i funkcionalnog tržišta rada.

Strategija će uskoro javnosti biti dostupna u obliku brošure, ali i na mrežnim stranicama (www.lpz-obz.eu).

Dario KUŠTRO

Željko Kraljičak

dožupan osječko-baranjski

Jedna od prednosti ove strategije je što smo je sami napravili i što je u svome djelovanju usmjerena iznutra

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike