Regija
NACRTALA NAJBOLJI STRIP O DVORCU

Belišćanka Tea Basrak prva na međunarodnom festivalu stripa
Objavljeno 26. svibnja, 2015.
Crtanjem stripova bavi se i Tein otac Srđan i 8-godišnji brat Leo

BELIŠĆE – Na Međunarodnom festivalu stripa 18. Crtani romani show u Zagrebu u kategoriji djece od 11 do 15 godina prvu nagradu osvojila je 12-godišnja Belišćanka Tea Basrak, učenica 6.d razreda belišćanske OŠ Ivana Kukuljevića. Tea, kaže, uživa u crtanju, s kojim bi željela da joj bude povezan i životni poziv, a na natječaju Mladi lav za darovite mlade autore tog prestižnog festivala nacrtala je pobjednički strip o temi Dvorac te nagradu podijelila s jednako darovitom Mirtom Vrkić. Iako je već osvojila nagradu na Danima stripa u Osijeku 2012. godine, kao i godinu dana poslije, ovo joj je dosad najveća nagrada jer je riječ o međunarodnom festivalu na kojem se potvrdila njezina kvaliteta, ali i predispozicije za daljnje profiliranje i usavršavanje u svijetu stripa. A koliko je darovita, zasigurno će ponovno dokazati i na Festivalu dječjeg stripa u Gunji početkom lipnja, gdje će tema biti Hrvatske bajke Joze Vrkića i gdje će nakon čitanja knjige odabrati bajku koju će pretočiti u strip na 12 stranica.

A svega toga zasigurno ne bi bilo da Tein talent već u ranom djetinjstvu nije prepoznao njezin otac, belišćanski arhitekt Srđan Basrak, i sam veliki zaljubljenik u crtanje i strip, koji joj je dao prve upute, jer stripa nije baš tako jednostavno kako na prvi pogled izgleda. Tea je pak njegove savjete marljivo usvajala, a u hobiju joj se pridružuje i osmogodišnji brat Leo.

- Pri crtanju stripa prvo se mora osmisliti scenarij pa tek nakon toga prići realizaciji. U cijelom procesu važnu ulogu igra i tehnika, jer se najprije crta olovkom pa se tek zatim crtež tušira i poprima konačni oblik - objašnjava tata Srđan, dodajući da je Tea cijeli taj proces svladala s neobičnom lakoćom te da već dvije godine zaredom sudjeluje na tzv. crtačkom maratonu, gdje se crtači stripova istovremeno okupe u četiri grada (Zagrebu, Osijeku, Puli i Splitu) i u 24 sata kontinuiranog crtanja osmišljavaju strip na 24 stranice o temi koju doznaju na početku natjecanja.

- Po mnogočemu sam slična svojim vršnjacima, jer i ja poput njih dosta vremena provodim uz računalo i društvene mreže, no upravo je crtanje to što me odmara i ispunjava i što me čini drukčijom. Koliko je ono zapravo postalo sastavni dio mene, najbolje potvrđuje činjenica da, već dok nešto čitam, u glavi imam slike koje s užitkom prenosim na papir i stvaram vlastitu priču u slici - kaže nam Tea.

Lidija ANIČIĆ
Narudžbe za korice bilježnica

Veliki uspjesi mlade Belišćanke, koja pohađa 6. razred Glazbene škole, svira klavir te igra šah i rukomet, nisu mogli proći nezapaženo. Tako je Tea nakon uspjeha na osječkim Danima stripa dobila i narudžbu za crtanje triju stripova za korice školskih bilježnica s porukama o prijateljstvu te o potrebi čuvanja okoliša od zagađivanja, na što je posebno ponosna.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike