Regija
DOMAĆICE SE VRATILE PRERADI BAZGE

Bazga je ponovno u modi: džem,
sok, liker, a može čak i sladoled!
Objavljeno 26. svibnja, 2015.
Bazga ima izrazito antivirusno i antibakterijsko djelovanje

VALPOVO/BARANJSKO PETROVO SELO – Jedna od najstarijih i najpoznatijih ljekovitih biljaka - bazga, nakon desetljeća zapostavljenosti, ponovno se vraća u modu, potvrđuju brojne domaćice diljem Valpovštine i Baranje, koje sve više otkrivaju prednosti ove biljke koristeći je za sokove, sirupe, džemove, likere, a slastičari čak i za sladoled! Ta samonikla biljka, koja je ove godine iznimno dobro rodila, podsjetila je mnoge na vremena kada je sok od bazge djeci bio omiljeno osvježavajuće piće.

- Jedan od najvažnijih razloga zašto se dugo vremena nije pravio sok, odnosno sirup od bazge, jest to što u njega ide mnogo šećera, a kako je godinama šećer bio iznimno skup, jednostavno se nije isplatilo praviti ga. Bilo je znatno isplativije kupiti gotove sokove. U posljednjih godinu dana cijena šećera postala je prihvatljiva, na akcijama se u trgovačkim lancima nerijetko može pronaći i po cijeni manjoj od četiri kune za kilogram, što je odlična motivacija da iz naših bilježnica izvučemo stare recepte za sirupe od bazge, kakve obožavaju naše obitelji - priča nam kućanica Jela, jedna od sve brojnijih domaćica koje su ove godine u svoje smočnice pospremile različite proizvode bazge.

Domaćicama se, na veliko zadovoljstvo ljubitelja sladoleda, pridružio i najpoznatiji slavonsko-baranjski slastičar i vlasnik slastičarnice Dinamo iz Baranjskog Petrovog Sela, Fadil Faslija, koji je proizveo i sladoled od bazge.

- U posljednje vrijeme bili su sve brojniji upiti naših gostiju možemo li u ponudu, uz već postojeće brojne okuse, uvrstiti i sladoled od bazge. Želeći izići ususret našim gostima, ovih smo im dana ponudili i novi okus sladoleda od bazge, a njihove su reakcije i iznad naših očekivanja. Nismo zapravo niti znali koliko ljudi voli ovaj okus, jer ga donedavno nikad nitko nije tražio - priča nam Fadil, pokazujući novi proizvod.

Premda je bazga široj javnosti poznata biljka, malobrojni su oni koji znaju njezina brojna blagotvorna svojstva i utjecaj na ljudsko zdravlje. Bazga, naime, ima izuzetno učinkovito antivirusno i antibakterijsko djelovanje, koristi se u liječenju dišnih organa, bubrega, te mokraćnih organa, limfnog sustava i bolesti kože. U pučkoj medicini stoljećima je poznata kao vrstan čistač probavnog trakta, a antioksidativno djelovanje cvijeta i korijena bazge štiti od slobodnih radikala koji uništavaju stanice ljudskog organizma. Potvrđeno je također da kao biljni tonik okrepljuje i pomlađuje organizam, jača njegovu otpornost, te podiže i jača imunitet respiratornih organa. Bazga je na glasu i kao glavni biljni lijek za prehladu i gripu jer ne samo što brzo liječi nego i sprječava širenje bolesti, te je idealna za konzumiranje, posebice u vrijeme epidemija gripe, te raznih drugih viroza.

Lidija ANIČIĆ
Recept za sirup od bazge

Svaka domaćica ima svoj recept za pravljenje sirupa od bazge prilagođen ukusima njezinih ukućana, a mi donosimo jedan od provjerenih. Dakle, treba prokuhati 10 litara vode i ostaviti da se ohladi, a zatim u tu ohlađenu vodu dodati 100 cvjetova bazge, 20 dag limunske kiseline i 1 kg limuna izrezanog na ploške. Poklopiti i ostaviti da odstoji 24 sata pa procijediti.

Posebno skuhati 2 litre vode s 10 kilograma šećera (dok se šećer ne istopi) i vrući sirup sipati u procijeđeni sok. Ostaviti stajati još jedan cijeli dan, nakon čega je sirup spreman za ulijevanje u boce.

Niska cijena šećera

pogodovala je velikom povratku bazge

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike