Regija
KUD GORJANAC ORGANIZIRAO PROLJETNI OPHOD LJELJA

Ljelje sabljama zastrašile Turke
i zadivile UNESCO i cijeli svijet
Objavljeno 24. svibnja, 2015.

Mi idemo, ljeljo, mi idemo kralju, ljeljo..., pjevale su jučer, na blagdan Duhova, ljelje za svog proljetnog ophoda ulicama Gorjana.

Ljelje su još jednom potvrdili svoju neponovljivost koju je prepoznao i UNESCO, stavivši ih na svjetsku listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U Japanu su izazvale divljenje stanovnika Zemlje Izlazećeg Sunca, a na svojim putovanjima svijetom gostovale su i u Južnoj Koreji, te brojnim drugim zemljama. Proljetni ophod ljelja započeo je po završetku svete mise održane, zbog obnove crkve, u mjesnom domu.

- Zbog nemogućnosti služenja misa u župnoj crkvi zbog njene obnove, greda i sl., mise se služe već godinu dana u Domu DVD-a, pojašnjava neobično mjesto bogoslužja načelnik Ivan Lović, inače gajdaš u pratnji ljelja. A one su jučer po završetku mise u središtu sela, praćene brojnim fotoaparatima i kamerama stale u kolo, a zatim s pjesmom na usnama i živopisnim nošnjama na sebi, kapama okićenima cvijećem na glavama i sa sabljama u rukama, krenule selom. Čast je i ponos ugostiti ih pa su to jučer učinili župnik Branimir Mađarac, općinari, obitelji po Gorjanima, širom im otvarajući kapije.

Priča o ljeljama utemeljena je na legendi o njima, još iz turskog vremena, kada su Turci odveli i zatvorili sav muški svijet iz sela, a žene, da ih oslobode, šareno se obukle, na glave stavile muške kape bogato ih okitivši, u ruke uzele sablje i krenule osloboditi svoje muškarce. Legenda kaže da su se Turci tog prizora - šareno obučenih i glasnih, naoružanih žena uplašili, te pobjegli, misleći da su to duhovi.

Proljetni ophod i ove godine organizirao je KUD Gorjanac. - Ljelje djeluju pri KUD-u i on je i osnovan na temeljima njihove tradicije, kaže načelnik Lović, i sam član gorjanskog KUD-a. Ljeljama u čast proteklog vikenda održana je u mjestu i smotra folklora Legenda o ljeljama.

Suzana ŽUPAN
LJELJA SI DO UDAJE

Običaj proljetnog ophoda ljelja obnovljen je 2002. godine, smotra je startala 2008., a već nekoliko godina, u suradnji s Konjogojskom udrugom Široko Polje, organiziraju se ophodi gorjanskih ljelja i po drugim selima. U ljelje su stasale nove generacije djevojaka jer običaj je - kada se djevojka uda više ne može biti ljelja. Taj je običaj u prošlosti, kada djevojka pristupi u ljelje, značio njen svojevrsni ulazak u društvo.

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike