Crna kronika
NA VIŠE RAČUNA PRIMIO OKO 400.000 KUNA

Osječka policija otkrila 47-godišnjaka koji je strancima “prao” novac preko svojih računa
Objavljeno 25. svibnja, 2015.
Nakon storniranja uspio je podići nekoliko desetaka tisuća eura

OSIJEK – Dok svakodnevno slušamo priče o hrvatskim državljanima koji u bankama u drugim državama drže velike svote novca, čije podrijetlo najčešće nije poznato, manje se zna o tome da stvar funkcionira i obrnuto. Konkretno, stranci “peru” novac u hrvatskim bankama.

Osječka je policija provedenom krimistragom otkrila muškarca koji je otvorio račune u hrvatskim bankama i “prao” novac za strance. Otkriven je točno godinu dana od kada je počeo primati uplate na svoje račune. Prema neslužbenim informacijama, na njegove račune uplaćeno je oko 400.000 kuna.

- U razdoblju od 21. svibnja do 30. lipnja 2014. godine na temelju prethodnog dogovora s više nepoznatih osoba izvan Hrvatske, na svoje račune otvorene u više banaka primio je uplate od nekoliko stotina tisuća kuna. Nakon storniranja uspio je podići iznos od nekoliko desetaka tisuća eura. Četrdesetsedmogodišnjak je predan pritvorskom nadzorniku te podnosimo kaznenu prijavu zbog 'pranja' novca - doznajemo od Vlade Krznarića iz PU osječko-baranjske.

Da se “pranjem” novca može dobro zaraditi, svjedoči slučaj koji se zbio, također u svibnju prošle godine, u Puli. Tada je pulska policija za “pranje” novca prijavila 41-godišnju ženu. Nju se sumnjičilo da je preko e-maila kontaktirala s nepoznatom osobom, kojoj je dala podatke o bankovnom računu na koji joj može uplatiti novac.

Nakon toga je ta nepoznata osoba s računa pravne osobe iz Zagreba ukrala desetke tisuća kuna koje je prebacila na račun koji joj je dala 40-godišnjakinja. Žena je potom navedeni novac proslijedila preko Western Uniona na inozemne račune, a pritom je za sebe zadržala proviziju od nekoliko tisuća kuna.

Iz policije su tada upozorili građane da su na području više policijskih uprava zabilježeni slučajevi specifičnih prijevara građana, tako da nepoznate osobe preko e-maila stupaju u kontakt s građanima nudeći im obavljanje određenog posla. U sklopu realizacije navedenog posla građanima na njihove bankovne račune iste osobe doznačuju veće ili manje svote vjerojatno ukradenog novca, da bi nakon toga od njih tražili prosljeđivanje tih sredstava na inozemne račune preko Western Uniona, Moneygrama ili sličnih platnih servisa.

Sandra LACIĆ
DO OSAM GODINA ZATVORA

Uhićeni 47-godišnjak, ako mu se krivnja i dokaže, mogao bi završiti u zatvoru na duže vrijeme. Naime, u hrvatskom Kaznenom zakonu “pranje” novca zasebno je kazneno djelo. Prema njemu za to kazneno djelo predviđena je zatvroska kazna u trajanju od jedne do osam godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike