Mozaik
“LISTAJ, LIPO STARA” U TORDINCIMA

Šokačka kraljica 2015. je Matea
Kopić iz Čepinskih Martinaca
Objavljeno 25. svibnja, 2015.
Pratilje su Jelena Budimir iz Kutjeva i Ana Kovačević iz Tordinaca

Matea Kopić iz Čepinskih Martinaca nova je Šokačka kraljica. Titulu prve pratilje ponijela je Jelena Budimir iz Kutjeva, a druga je pratilja Ana Kovačević iz Tordinaca.

Osmi izbor Šokačke kraljice održan je u okviru IX. Smotre folklora “Listaj, lipo stara” u Tordinicima. Krunu od cvijeća novoj Šokačkoj kraljici predala je Marija Janković iz Draža, koja je bila izabrana za Šokačku kraljicu za 2014. Ove godine tema manifestacije bio je vijenac, tako da smo mogli vidjeti cijelu paletu vijenaca iz Šokadije.

Na početku programa mogli smo poslušati dobošara Josipa Kneževića, koji je najavio Šokačku kraljicu i vratio u sjećanje kako se to nekada radilo, u staro vrijeme. Pred Dom kulture, gdje je održana manifestacija, došao je u pratnji konjanika, a potom su se nazočnima obratili Željko Matanović, načelnik općine, Tomislav Vidinović, predsjednik KUD-a Zrinski Tordinci i autor izbora Šokačke kraljice, te Andrija Matić, u ime Vukovarsko-srijemske županije, koji je prigodnim riječima otvorio osmi izbor Šokačke kraljice. Kako je istaknula predsjednica prosudbenog povjerenstva, mr. Ljubica Gligorević, etnologinja Gradskog muzeja Vinkovci, stručnom žiriju (koji su uz nju činili: dizajnerica visoke mode Slavica Musa, dizajnerica Tajana Jurišić, Davor Adžić, direktor Landije d.o.o., vlč. Ivo Marković i vlč. Mato Knežević), gotovo sve natjecateljice mogle su ponijeti lentu najljepše, no odlučivale su nijanse.

Tijekom večeri predstavilo se 18 natjecateljica: Elizabeta Bošnjak (Beravci), Ivana Stojanović (Babina Greda), Matea Kopić (Čepinski Martinici), Ana Kovačević (Tordinci), Dragana Periji (Vrbanja), Dinka Liščić (Vinkovci), Lara Drlje (Draž), Martina Bošnjak (Habjanovci), Marija Orešković (Hrastin), Valentina Bošnjak (Gradište), Helena Vlaović (Nova Gradiška), Valentina Matijašević (Novi Grad), Martina Matijašević (Novi Grad), Jelena Budimir (Kutjevo), Anamarija Bartulov (Plavina, Vojvodina), Martina Paulić (Podgorač), Ana Vengring (Antin) i Anita Djipanov (Bački Monostor, općina Sombor).

U uvodu su natjecateljice izbora plesale bečki valcer, a potom je održana modna revija etnodizajnerice Tajane Jurišić iz Slavonskog Broda koja je prikazala kolekciju inspiriranu Ivanom Brlić Mažuranić i Šegrtom Hlapićem. Tako smo vidjeli šešire iz tog vremena i haljine - gornji dio bio je od čipke, a donji od domaćeg pamuka složen u nabore poput šokačkih “krila”, kombinacija gradske i seoske nošnje tog vremena. U drugom izlasku vidjeli smo kolekciju ljetnih haljina ručno oslikanih voskom i bojama, inspiriranih posavskim ponjavama i njezinim motivima.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su TS “Duša bećarska”, Ratko Jerković, Muška pjevačka skupina “Paorija” Tordinci, Muška pjevačka skupina “Poljari” Šiškovci, Maja Keškić Masle, Tomislav Kovačević, Zoran Goman, Manuela Ferić, Mateja Božić, Tomislav Vidinović, Adam Svirčević i Stanimir Perić na gajdama i fruli, KUD “Tomislav” Županja, KUD “Trenk” iz Nove Gradiške te KUD “Golubica” Vinkovci.

Mario KOKAJ
Nošnja pobjednice

Matea Kopić iz Čepinskih Martinaca nosila je nošnju staru 80-90 godina, koja se nosila u prigodama vjenčanja. Nošnja je iz Semeljaca iz riznice Ivana Sebauera iz Čepina, a sastojala se od voštanog vijenca, bijelih svilenih cvjetova, svilene pucovane bluze, šalange ukrašene bijelim zlatom preko papira, imala je svilene crvene trake, dukate i šticle. Osim toga, imala je svileni opreg od svile, na garnir, ukrašen žutim zlatom i bijelom svilom, tri bijele podsuknje, ukrašene šlingom, gornja velikom čipkom rađenom tehnikom štikanja po kopru, roklju od svile, ukrašenu štikanjem, i katorita sa žutom raskaljenom svilom. Na nogama je imala pamučne čarape i bijele lakirane opančiće, a nosila je maramu na ruci. Marama ima posebno značenje, jer je običaj da je mladenka uhvati s jedne strane, a djever s druge strane i tako je vodi pred oltar na vjenčanje. Kad govorimo o frizuri, kosa je bila počešljana u knedlu, sa strukama oko glave , od 17 do 21 niti, prednji dio spleten je u voravice, voštani vijenac ukrašen bijelim svilenim cvjetovima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike