Regija
17. MEĐUŽUPANIJSKA STOČARSKA IZLOŽBA I POLJOPRIVREDNI SAJAM

Najljepša kobila Liza, a najkrave su Sanela i Cica
Objavljeno 24. svibnja, 2015.

SLAVONSKI BROD - Lipicanska kobila „453 Liza XL“ vlasnika Mate Kaluđera iz Trnjanskih Kuta proglašen je šampionkom na jučerašnjoj 17. međužupanijskoj stočarskoj izložbi u Slavonskom Brodu, na kojoj je ukupno sudjelovalo približno 80 izlagača u konjogojstvu i govedarstvu. Riječ je o kobili sivac, staroj pet godina, jednoj od devet vlasnikovih kobila i ukupno 15 grla konja koje uzgajivač ima u staji. Uz poljoprivredu, Kaluđer se bavi seoskim turizmom, a ljubav prema ovim plemenitim životinjama od djetinjstva presudila je ozbiljnijim bavljenjem ovim poslom. Među grlima u kolekciji krava, šampionsku titulu jučer je u simentalskoj pasmini ponijela Sanela, grlo obitelji Karavidović iz Gundinaca, s godišnjom laktacijom 7000 litara. Na farmi je 140 muznih krava od kojih dnevno prodaju 2200 litara mlijeka. Obrađuju 150 hektara zemlje, a mladi Šimo Karavidović, koji je ostao na farmi, vjeruje u bolju budućnost. Među grlima Holstein friesian pasmine, šampionska titula pripala je grlu Cica, Josipa Zdunića iz Divoševaca. Visoko mliječna krava, stara pet godina, dnevno daje 40 litara mlijeka. Od 117 krava u mužnji, obitelj dnevno isporuči 3000 litara mlijeka. U subotu je na zelenoj površini održana je i nacionalna izložba pasa svih pasmina, a pobjednik je samojed Ivane Jurković iz Šušnjevaca.

Dvodnevna manifestacija koju je uz potporu Ministarstva poljoprivrede organizirala Županija brodsko-posavska, ugostila je izlagače iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije, a prvi put se predstavila i Istarska županija, ovogodišnji partner sajma. Na sajmu, kojeg je u subotu otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ove se godine u izložbenoj dvorani škole M.A.Reljković našlo 70-ak izlagača sa svojim proizvodima. Cilj manifestacije, kako ističe župan Danijel Marušić, okupljanje je poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka, razmjena iskustava... Ove godine naglasak je stavljen na autohtone pasmine domaćih životinjaje među kojima su i istarsko govedo, istarski magarac, koka i prvi put istarska koza. Uz već poznate slavonske proizvode Istrijani su se predstavili i s delicijama dobivenim od boškarina te sirom, vinom i maslinovim uljem. Pročelnik UO za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović najavio je suradnju u zaštiti autohtonih pasmina istarskog boškarina i slavonskog podolskog goveda, te poslovnu suradnju sa Slavonijom u proizvodnji istarskog pršuta.

U organizaciji Centra za ruralni razvoj Panonica i Zaprežnog kluba Slavonac održan je i prvi ovosezonski zaprežni turnir s 26 vozačkih startova. U utakmici za Kup Slavonije i Baranje za jednoprege pobjednik je Ivan Mirković, drugi je bio Boris Liović (oba članovi brodskog ZK Slavonac), dok je treći Marijan Stubičan, vozač Državne ergele Đakovo i Lipik. Iz istog kluba u utakmici dvoprega prvo mjesto pripalo je Antunu Živiću, dok je drugi Tomislav Mak iz čepinskog KK Slavonac, a treći Boris Liović član brodskog ZK. U trećoj službenoj utakmici za Prvenstvo Hrvatske za juniore prvo mjesto i pobjednički pehar osvojila je Ana Salarić, članica KK Pleternica. Ovog vikenda vožene su i utakmice prvog kola natjecanja Panonica Driving Challenge. U utakmici dvoprega prvi je Boris Liović, drugi Tihomir Salarić, a treći Ivan Đurasović. U utakmici jednoprega prvo mjesto pripalo je Ivanu Jankoviću, a drugi je Željko Matijević, oba vozača su članovi brodskog ZK Slavonac.

Marija RADOŠEVIĆ
OTELILA SE KRAVA, POBJEGAO BOŠKARIN!

Jučerašnju izložbu zasjenila su dva zanimljiva događaja. Prvi put za trajanja izložbe otelila se krava Ljuba, vlasništvo Antuna Jozića iz Zbjega. „Malo je uranila, nije još bio termin, vjerojatno je od stresa“ kaže vlasnik, koji joj je pomogao na svijet donijeti žensko tele. Posjetitelje koji su htjeli vidjeti istarskog boškarina, iznenadila je snažna, tonu i pol teška životinja, koja je na opće čuđenje promatrača „iz mjesta“ preskočila gotovo metar i pol visoku ogradu. Sreću nitko nije ozlijeđen.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike