Regija
ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE NEDALEKO OD NAŠICA

U Feričancima se živjelo 6000 godina prije Krista
Objavljeno 25. svibnja, 2015.
Nalazište potječe iz mlađeg kamenog doba

FERIČANCI - Zadarski arheolozi započeli su arheološko istraživanje lokaliteta Sadice u naselju Vučjak Feričanački, nedaleko od Našica. Značaj lokaliteta Sadice je u činjenici da su ovdje tijekom pripremnih radova proteklih godina pronađeni dokazi o naseljenosti koji se mogu smjestiti u šesto tisućljeće prije Krista, pa su tako Sadice prvi lokalitet na otvorenom na kojem su na području općine Feričanci pronađeni arheološki tragovi koji se mogu datirati u mlađe kameno doba. Iako su istraživanja tek počela, iskopavanja su otkrila prilično vidljive i vrijedne rezultate koji se brižljivo pohranjuju i šalju na daljnja ispitivanja. Pronađeni različiti predmeti potvrđuju da je riječ o do sada najvećem poznatom najstarijem prapovijesnom naselju na području općine Feričanci. Istraživanje ovog prapovijesnog lokaliteta pomoći će da se upotpuni slika o ljudima koji su ovdje živjeli, načinu organizacije života i odgovoru na pitanje čime su se oni bavili.

- Ovaj lokalitet je izuzetno značajan, iznimno je dobro sačuvan i bogat raznim strukturama, zbog čega će biti moguće rekonstruirati brojne detalje života ljudi u tako dalekoj prošlosti – kaže Jasna Jurković iz Zavičajnog muzeja Našice, koja je bila članica tima koji je pripremio projekt istraživanja arheološkog lokaliteta Sadice. Uz Jurković, na pripremi projekta radili su i zamjenik načelnika općine Feričanci Mirko Jurčevićm, te Igor Kulenović sa Sveučilišta u Zadru, Odsjeka za turizam i komunikacijske znanosti koji je ujedno voditelj istraživanja, te arheologinja Nada Ocelić-Kulenović iz Zadra.

Iskapanja će trajati petnaest radnih dana, a arheolozi očekuju da će pronaći vrijedne arheološke objekte i predmete tipične za naselje iz razdoblja mlađeg kamenog doba. Osim što bi nalazi u znatnoj mjeri nadopunili povijesne spoznaje o kontinuitetu života na području Feričanaca, samo nalazište, ako se pokaže dovoljno zanimanja, moglo bi se iskoristiti i u turističke svrhe.

- Već nekoliko godina prikupljali smo indicije da u mjestu Vučjak Feričanački postoji vrijedan arheološki lokalitet, a prije nekoliko dana počelo je i istraživanje. Za ovo istraživanje Općina je u proračunu osigurala inicijalna sredstva u iznosu od 20.000 kuna. Projekt istraživanja nalazišta Sadice pokrenuli smo s namjerom da se obogati turistička i kulturna ponuda općine, što je nužno, s obzirom na to da je 2012. godine proglašena vinska cesta Frankovka – ističe zamjenik načelnika općine Feričanci Mirko Jurčević.

Arheološko istraživanje financira Ministarstvo kulture, uz veliku pomoć i podršku Općine Feričanci.

Snježana FRIDL

Samo nalazište, ako se pokaže dovoljno zanimanja, moglo bi se iskoristiti i u turističke svrhe

20.000

kuna osigurala je Općina Feričanci iz svog proračuna

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike