Osijek
ŽUPANIJA PRIJE TRI GODINE POZVALA ŠKOLE NA OSNIVANJE UČENIČKIH SERVISA

Učenicima na raspolaganju samo jedan servis, u Graditeljsko-geodetskoj školi
Objavljeno 24. svibnja, 2015.

Sve je više srednjoškolaca koji redovno pohađaju nastavu i tijekom ljetnih praznika žele obavljati makar sezonske pomoćne poslove. Poslodavci pak imaju na raspolaganju učenički servis, koji je u Osječko-baranjskoj županiji otvoren 2012. godine i gdje mogu sklopiti ugovor, a učenici dobivaju pristupnicu za povremeni posao u vrijeme školskih praznika, i to uz suglasnost roditelja.

Prema riječima Snježane Staščik, pročelnice županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, sve srednje škole imaju mogućnost za osnivanje servisa, međutim, još uvijek ga ima samo jedna, i to Graditeljsko-geodetska škola, a osam je škola podnijelo zahtjev Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa za izmjenu statuta, odnosno osnutak servisa.

- Graditeljsko-geodetska škola to radi svojom voljom i to je opsežan posao, pa smo poslali obavijesti ostalim školama za registraciju školskih servisa. Imam informaciju da je osam škola podnijelo zahtjev za izmjenu statuta, no kako je kraj školske godine, a procedura nije brza, i za ovo ljeto taj posao obavlja samo jedna škola. Ravnatelju zahvaljujem što je još jednom pristao odrađivati posao sklapanja ugovora i izdavanje priznanica - rekla je Staščik, apelirajući i na ostale škole da osnuju servise kako učenici iz drugih škola ne bi morali po potvrdu dolaziti, odnosno putovati, u za sada jedini učenički servis u Osijeku.

- Svaka se škola može preregistrirati, no kako to nije obveza, škole to uglavnom ne žele raditi. Ipak, radi svojih učenika, posebice onih koji su u manjim sredinama i moraju putovati, trebale bi ustrojiti servis - smatra Staščik, dodajući da potvrde o redovnom školovanju, a što ih izdaju neke škole tijekom ljeta za svoje učenike na zahtjev poslodavaca, nisu dovoljne.

M. Mihelić

Na Zavodu 1490 osoba u kategoriji od 15 do 19 godina

Na osječkom Zavodu za zapošljavanje posebna su kategorija maloljetne osobe, no riječ je o osobama koje nisu u sustavu srednjoškolskog obrazovanja, odnosno onima koji su završile srednju školu a još uvijek nisu punoljetne. U biltenu HZZZ-a vode se u kategoriji osoba od 15 do 19 godina.

- Oni imaju zakonskih ograničenja, primjerice, ne smiju raditi noću, prekovremeno, nedjeljom, a moraju imati i suglasnost skrbnika za rad - objasnio je pročelnik Željko Bugarić, dodavši da je s 30. travnja 2015. na osječkom ZZZ-u evidentirano 1490 takvih osoba. Dodao je i da ih poslodavci obično nevoljko zapošljavaju.

Škole koje su podnijele zahtjev MZOŠ-u

Zahtjev za izmjenu statuta i otvaranje učeničkog servisa podnijele su četiri osječke škole, i to Elektrotehnička i prometna škola, Strojarsko-tehnička škola, Ugostiteljsko-turistička i Obrtnička škola. Također to su Srednja škola Valpovo, Ekonomska škola braće Radić iz Đakova, našička Škola Izidora Kršnjavog te Srednja škola Donji Miholjac.

Najčitanije iz rubrike