Osijek
MEĐUNARODNI DAN BIORAZNOLIKOSTI U ZOOLOŠKOM VRTU

Život bez prirode je potpuno nezamisliv
Objavljeno 24. svibnja, 2015.
Posjetitelji su dobili nešto drugačije iskustvo šetnje kroz Zoovrt

U Osječkom Zoološkom vrtu prvi je put obilježen Međunarodni dan bioraznolikosti, a tom prilikom za posjetitelje su organizirana zanimljiva predavanja, igre za mališane, promatranje kroz mikroskop i upoznavanje sa zmijama.

Ulaznice se su prodavale po redovnoj cijeni, a posjetitelji su dobili nešto drugačije iskustvo šetnje kroz najveći zoovrt u Hrvatskoj. Posebnu pozornost plijenili su pitoni koje su posjetitelji mogli i držati u rukama. Uz ekipu iz zoovrta u prigodni program uključili su se i studenti okupljeni oko udruge ZOA, te izviđači Slavonskog hrasta.

- Radi se o važnom ekodatumu za koji smo odlučili kako trebamo obilježavati jer se bavimo prirodom, životinjama i bioraznolikošću. Život bez prirode je nezamisliv i moramo očuvati bioraznolikost jer je to za ljude od iznimne važnosti. Ovih dana postavili smo pano s informacijama o komarcima koji su nam problem svake godine, a postavili smo i veliku ploču uz koju djeca mogu skakati iz mjesta i usporediti svoj skok sa životinjama. Također, postavili smo simulaciju na kojoj posjetitelji mogu isprobati kretanje njihanjem, poput majmuna, te tako osjetiti koliko majmuni snage i spretnosti moraju imati za kretanje po krošnjama - rekla je Tatjana Elez iz Zoovrta.

Ipak, zbog tmurnog jutra posjetitelja tijekom prijepodneva i nije bilo previše, ali sunce je na kraju provirilo pa su brojni građani ipak odlučili nedjelju provesti u Zoovrtu. Među njima je bio i osmogodišnji Erik koji često posjećuje zoološki vrt.

- Danas sam držao zmiju u rukama, a nisam očekivao da će biti tako bezopasna. Dobro je sve dok nije otrovna i baš mi se svidjelo držati zmiju. Inače su mi omiljene životinje lav i dupin, a sada malo volim i zmije - rekao je Erik.

Inače, rečeno je kako su sve divlje životinje u osječkom zoovrtu više ili manje ugrožene, a na 11 hektara smješteno je 560 jedinki i 80 različitih vrsta te 20-ak u akvariju i terariju.

Ivan SEKOL

560

jedinki i 80 različitih vrsta životinja te 20-ak u akvariju i terariju smješteno je u osječkom Zoovrtu

Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike