Zdravlje
CIJELI DAN SVJEŽI I ODMORNI

Namirnice koje pružaju energiju
Objavljeno 25. svibnja, 2015.

Vjerojatno ste opazili kako vam neke namirinice ujutro pružaju energiju, a druge vas uspavljuju. U biti, određene namirnice trebate izbjegavati ujutro jer se jako sporo probavljaju. S druge strane, neke vas namirnice mogu brže razbuditi, a ako ih konzumirate tijekom dana, bit ćete puni energije sve do večere.

Bademi

Bitno je naglasiti da bademi imaju najbolja svojstva ako se jedu svježi i neslani. Ti orašasti plodovi odličan su izvor masti, ali i bjelančevina, i pri tome pomažu u održavanju razine šećera u krvi. Neka su znanstvena istraživanja pokazala da 20 badema dnevno može znatno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, bademi se probavljaju jako brzo, pa će vas fino zasititi, ali vam neće otežati želudac.

Crna čokolada

Zaboravite jutarnju kavu s mlijekom i slobodno uzmite nekoliko kockica vaše omiljene crne čokolade. Ipak, bitno je da odaberete kvalitetnu čokoladu, s najmanje 70 % kakaa. Kakao je odličan izvor željeza i magnezija, a ako se ujutro odlučite za nekoliko kockica tamne čokolade, osjećat ćete se puno bolje.

Banane

Banane su bogate kalijem i vitaminom B6, pa ih to čini savršenim namirnicama za izblansiran doručak. Odlične su jer mogu kontrolirati i stabilizirati razinu šećera u krvi. Najbolje su u kombinaciji s prirodnim maslacem od kikirikija, koji je odličan izvor masti i bjelančevina.

Agrumi

Agrumi, kao što su limun, naranča i limeta, puni su vitamina C i lako će vas razbuditi zbog svog kiselkastog okusa. Nešto najbolje što možete raditi ujutro jest piti vodu s limunom, koja vam neće samo pružiti energiju nego će vam pomoći i u borbi s viškom kilograma.

Jaja

Vjerojatno najpopularniji doručak na svijetu, jaja, i nije bez razloga tako popularan. Jaje će ujutro osigurati bjelančevine i željezo, pa ćete se cijeli dan osjećati energično. Holin, koji je dio grupe vitamina B, bitan je sastojak jaja i često se dovodi u vezu s pravilnim funkcioniranjem mozga. (J.Kn.)

Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa