Crna kronika
OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA DRŽAVLJANA KOSOVA U EU

Prebacili 66 ilegalaca i
zaradili 231.000 eura
Objavljeno 23. svibnja, 2015.
Dvojica policajaca pomogli su prebacivanje imigranata za 200 eura po osobi

OSIJEK - Protiv osam Hrvata, među kojima su i dva policajca, te tri srpska državljanina, USKOK je podignuo optužnicu zbog prebacivanja najmanje 66 osoba s Kosova. Pri tome optuženi su zaradili najmanje 231.000 eura.

Optužnica je podignuta zbog zločinačkog udruživanja, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj u sastavu zločinačkog udruženja, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj.

Optužnicom se S.H. (37) i X.H. (36) terete da su od početka veljače do 25. travnja prošle godine na graničnom prijelazu Bajakovo, na području Istre, te u Srbiji i Sloveniji, u zajedničko djelovanje povezali sedam osoba. Oni su ilegalno prebacivali veći broj državljana Kosova iz Srbije u Hrvatsku, te potom u Sloveniju i druge zemlje Europske unije. Organizatori su s više osoba s Kosova dogovarali broj osoba koje će biti ilegalno prebačene, kao i cijenu u iznosu od najmanje 3500 eura po osobi. Ilegalno prebacivanje državljana Kosova iz Srbije u Hrvatsku, 37-godišnjak i 36-godišnjak dogovorili su i realizirali s policajcima M.Dž. (47) i M.L. (46), koji su zauzvrat dobivali novčane nagrade od najmanje 200 eura po stranom državljaninu. USKOK u optužnici navodi da su ostali okrivljenici, sukladno prethodnom dogovoru, za novčane nagrade preuzimali strane državljane, organizirali njihov smještaj i prijevoz do dogovorenih mjesta radi daljnjeg ilegalnog prebacivanja.

U navedenom razdoblju okrivljenici su u najmanje 10 navrata u Hrvatsku prebacili najmanje spomenutih 66 državljana Kosova, a dobivenih 231.000 eura su, sukladno prethodnom dogovoru i poslovima koje su obavili u sastavu kriminalne organizacije, međusobno podijelili.

Sandra LACIĆ
ILEGALCI IZ AFGANISTANA

VRPOLJE - Četiri Afganistanca, u dobi između 17 i 20 godina, prekjučer su ilegalno ušli u Hrvatsku, a otkrili su ih policajci iz Vrpolja. Oni su na srpskom dijelu granice, nedaleko od Bajakova, ušli u tovarni prostor kamiona bugarskih registracija bez znanja vozača. Kamionom su došli do odmorišta Sredanci, gdje su pronađeni i uhićeni. Zabranjen im je ulazak i boravk u Hrvatskoj u idućih godinu dana. Nakon toga vraćeni su u Srbiju.

Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

Najčitanije iz rubrike