Novosti
VRHOVNI SUD RH

Branimir Glavaš neće u pritvor i sedmi put?
Objavljeno 23. svibnja, 2015.

Vezani članci

JOŠ JEDNA PROVJERA STAVA PRIJE ODLUKE

Slobodu za Glavaša potvrdilo i Vijeće Vrhovnog suda, čeka se Kazneni odjel

Vrhovni sud donio je odluku o zahtjevu Državnog odvjetništva da se Branimir Glavaš vrati u istražni zatvor. Ta je odluka u petak poslana Županijskom sudu u Zagrebu, ali, prema neslužbenim informacijama, neće biti objavljena do idućeg tjedna, odnosno dok ne bude proslijeđena svim strankama u tom postupku.

Međutim, kako smo neslužbeno doznali, Vrhovni sud je odbio žalbu DORH-a te Glavaš neće biti pritvoren i sedmi put.

Podsjetimo, nakon Glavaševa izlaska iz mostarskog zatvora gdje je služio kaznu zbog presude za ratni zločin, Vrhovni sud je već dvaput odlučivao o njegovu slučaju. Prvi put početkom ožujka, kada mu je odredio istražni zatvor jer je sud zaključio da je, prema Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve kojima je izrečena kazna veća od pet godina. Tu je odluku djelomično ukinuo Ustavni sud, navodeći kako Vrhovni sud mora navesti krajnji rok do kojega Branimir Glavaš može biti lišen slobode. Potom je Vrhovni sud odredio da istražni zatvor može trajati najduže do 5. svibnja 2016., no Glavaševa je obrana istog dana ponovno zatražila njegovo oslobađanje. Glavaš je u zatvoru u Remetincu i zatvorskoj bolnici, gdje je bio zbog štrajka glađu, pušten na slobodu nakon 26 dana, odnosno 31. ožujka. Odluku o oslobađanju donijelo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu koje se vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je Glavaš ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. ožujka bio pušten na uvjetni otpust.

Na tu se odluku Vrhovnom sudu žalilo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tražeći da se Glavaša ponovno vrati u istražni zatvor.(R.I.)

JOŠ SE ČEKA PRAVOMOĆNA PRESUDA

Vrhovni sud još mora donijeti i pravomoćnu odluku u slučajevima poznatim kao “garaža” i “selotejp” čiju je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Kako je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda od osam godina zatvora, na temelju koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora.

Možda ste propustili...