Novosti
“ŠVICARCA” SE TEŠKO RIJEŠITI

Zbog zamrznutog tečaja ne mogu ranije otplatiti kredit
Objavljeno 23. svibnja, 2015.
U siječnju je Vlada na godinu dana zamrznula tečaj franka za stambene kredite u otplati na 6,39 kuna

Građani koji otplaćuju stambene kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima još uvijek očekuju konačno rješenje tog problema izazvanog velikim porastom tečaja franka.

U siječnju je Vlada na godinu dana zamrznula tečaj franka za stambene kredite u otplati na 6,39 kuna, odnosno na razinu na kojoj je bio prije velikog skoka vrijednosti nakon što je švicarska središnja banka prestala kontrolirati tečaj svoje valute.

Trenutačni srednji tečaj franka na tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,22 kune i pojedini dužnici došli su na zamisao da prema tom povoljnijem zamrznutom tečaju prije roka otplate dio ili čak i cijeli kredit. U bankama su na naš upit o mogućnosti prijevremene otplate odgovorili kako ona prema zamrznutom tečaju ipak - nije moguća. Ako bi tko želio prije roka otplatiti svoj kredit, može to učiniti, ali prema srednjem tečaju franka koji vrijedi u trenutku otplate - dakle onom tržišnom, visokom i nepovoljnom.

- Sukladno s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju, prema kojem se tečaj od 6,39 kuna za 1 CHF odnosi za anuitete odnosno obroke u redovnoj otplati, taj se tečaj ne primjenjuje na prijevremenu otplatu, za koju se primjenjuje srednji tečaj HNB-a - navode u Zagrebačkoj banci.

Sličan odgovor dobili smo i u drugim bankama. Međutim, u Raiffeisen banci navode kako je ipak moguća prijevremena otplata, i to prema Vladinu tečaju od 6,39 kuna za franak, ali samo za kredite koji na naplatu dospijevaju do 31. prosinca ove godine.

Na kraju cijele priče valja istaknuti kako u svim bankama koje smo kontaktirali navode da je zanimanje klijenata za prijevremenu otplatu dijela ili cijelog kredita - izuzetno malo - iako je sasvim sigurno da bi dužnici željeli što prije skinuti taj financijski kamen oko vrata i franak zaboraviti.

Igor MIKULIĆ
Franak: Bankari namjerno odugovlače s dogovorom

U udruzi Franak najavili su zajedno sa savezom Potrošač kako će nastaviti borbu za prava dužnika s kreditima u švicarskim francima, i to podnošenjem ustavne tužbe na presudu Vrhovnog suda, koji pri donošenju svoje odluke u slučaju franak nije zatražio mišljenje Europskog suda pravde. Pregovori o problemu dužnika u francima između banaka, dužnika te predstavnika Ministarstva financija su prekinuti i novih pomaka za sada nema. Ministar financija Boris Lalovac u srijedu je izjavio kako bankari imaju rok do početka lipnja da dostave prijedlog rješenja ili će Vlada sama predložiti rješenje, odnosno zakon o stambenom kreditiranju. No Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka izjavio je kako za banke nema žurbe, jer je tečaj kojim su dužnici zaštićeni fiksiran do siječnja iduće godine. Ivan Kontrec iz udruge Franak Bohačekovu izjavu tumači dokazom da banke namjerno odugovlače s dogovorom o rješenju problema koji je izazvao visoki tečaj franka. “Bankari čekaju i kupuju vrijeme. Njima odgovara da se u idućih šest-sedam mjeseci ništa ne dogodi, a računaju i na izbore i promjenu vlade, što bi im dobro došlo u nastojanju da bez poštenog rješenja problema istekne mjera fiksiranog tečaja na 6,39 kuna za franak. Eventualno bi bankari pomogli socijalnim slučajevima, a svi bi ostali dužnici nastavili otplaćivati nenormalno visoke iznose za svoje kredite”, drži Kontrec. U udruzi su nezadovoljni i Vladinim stavom, koja ne drži ravnopravnima dužnike i bankare, jer ministar Lalovac očekuje prijedlog rješenja od bankara, a istodobno dužnike, koji su ipak jedna od ugovornih strana u kreditnom odnosu, ništa ne pita. Dobro je poznato, dodaje Kontrec, kako banke inzistiraju na socijalnim modelima rješavanja pitanja franka te da će i eventualni njihov prijedlog biti u skladu s tim.

ZA PRIJEVREMENU OTPLATU NEKE BANKE NAPLAĆUJU NAKNADU

U nekim bankama kojima smo poslali novinarski upit, poput Zagrebačke, Privredne i Erste banke, ako klijent ipak poželi povećati anuitet ili prije vremena otplatiti kredit, čak i uz nepovoljan tržišni tečaj franka u odnosu prema kuni, moći će to učiniti bez plaćanja naknade banci. Ipak, u Hypo banci će klijentima za prijevremenu otplatu naplatiti naknadu, kao i u RBA, gdje će dužnik, ako želi prije roka otplatiti kredit, koji mu je isplaćen do 31. prosinca 2009., platiti naknadu od jedan posto iznosa koji se prijevremeno otplaćuje, a taj iznos može biti od najmanje 150 do najviše tisuću kuna.

klijenti

ne pokazuju veliko zanimanje za prijevremenu otplatu kredita

Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar