Novosti
NOVA ODLUKA HAAGA O OBOLJELOM OPTUŽENIKU

Goran Hadžić ponovno ide
na privremenu slobodu
Objavljeno 23. svibnja, 2015.

Vijeće Haškog suda odobrilo je ponovno puštanje Gorana Hadžića, optuženog za ratne zločine nad nesrbima počinjene u Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine, na privremenu slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja, čim od Srbije stignu potrebna jamstva. Za njega ponovno vrijede isti uvjeti kao i u travnju, kada je prvi put pušten na privremenu slobodu, što znači da će biti pod svakodnevnim policijskim nadzorom i neće smjeti istupati u javnosti. Hadžić, podsjetimo, boluje od karcinoma na mozgu, a bolest je u “završnoj fazi”. Početkom svibnja, nakon boravka u Novom Sadu, vraćen je u Haag na liječničku kontrolu. Kako je tada objasnio njegov odvjetnik Zoran Živanović, to je dio normalne procedure, jer je Hadžić liječenje započeo u Nizozemskoj.

Suđenje Hadžiću u prekidu je od lanjskog listopada kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Hadžića optužnica tereti za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za ubojstva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovječna djela i drugo, na okupiranim područjima Hrvatske u istočnoj Slavoniji i tzv. krajini.(D.Pav.)

IZDAN NALOG ZA ŠEŠELJEV POVRATAK U HAAG

Žalbeno vijeće Haškog suda izdalo je nalog da Vojislav Šešelj do 26. svibnja bude vraćen u pritvorsku jedinicu, rekao je potpredsjednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić. Šešelj je za beogradske Večernje novosti izjavio kako se neće dobrovoljno predati.

Najčitanije iz rubrike