Osijek
DAN ZAŠTITE PRIRODE

Osijek dobio park u kojem je priroda
spojena s modernom tehnologijom
Objavljeno 22. svibnja, 2015.
Park kralja Petra Krešimira IV. u Osijeku postao je prvi spomenik parkovne arhitekture u Hrvatskoj

Park kralja Petra Krešimira IV. u Osijeku jučer je postao prvi spomenik parkovne arhitekture u Hrvatskoj u kojem je moguće uz pomoć 70 ploča s QR kodovima i interaktivne ploče doznati sve o 36 različitih vrsta grmlja i drveća, odnosno oko 300 stabala u ovom parku.

Naime, u povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u RH, koji se obilježava svake godine 22. svibnja, jučer je Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije predstavila jedinstven projekt Interaktivne ploče, a koji je načinjen u suradnji sa Zavodom za informatiku Osijek, a uz podršku Zelenog katastra Grada Osijeka, te je sufinanciran iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osnovni cilj tog projekta je edukacija javnosti o spomeniku parkovne arhitekture u svrhu podizanja svijesti o zaštiti biološke raznolikosti i očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti u skladu s ukupnim gospodarskim, društvenim i kulturnim razvojem Osječko-baranjske županije i Republike Hrvatske. Zanimljivo je da je ovaj vodič izrađen uz korištenje najsuvremenijih tehnoloških pomagala, pa je s pomoću drona - bespilotne letjelice na daljinsko upravljanje - snimljen park iz zraka, te na taj način svakom posjetitelju pruža mogućnost pogleda na brojne detalje parka. Cijeli park obrađen je u GIS formi (geografski informacijski sustav), te je s pomoću i-Pad uređaja slikano svako stablo i grm, te dodani detaljni atributi (svaka biljka ima svoju ''osobnu iskaznicu'') koji pružaju svakom korisniku najtočnije informacije, kao i lokaciju i položaj svake biljne vrste u parku.

- Ovo je spoj moderne tehnologije i prirode. Nažalost, danas smo svi ovisnici o mobitelima i s njima i spavamo i budimo se, a ovaj put htjeli smo, kada dođemo u šetnju parkom, uz pomoć mobitela dobiti informacije o biljnim vrstama koje su ovdje. Na 70 pločica nalazi se hrvatski i latinski naziv vrste i QR kod koji nam otkriva sve o stablu. Sve što nam treba jest pametni mobitel i aplikacija za čitanje kodova. Osim informacija o biljnim vrstama možemo dobiti i one o povijesti parka, ali i korisne linkove o gradu i turističkoj ponudi, pa čak i o tome tko je bio kralj Petar Krešimir, za one koji to ne znaju - objasnio je Gordan Matković, ravnatelj JU Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Na uspješnom projektu Agenciji i Zavodu za informatiku jučer je čestitao i župan Vladimir Šišljagić. N. Z. Eberhard

UČENICI oš augusta šenoe došli učiti uz pomoć qr kodova

Kako bi o biljnim vrstama učili direktno u prirodi uz samu živu biljku, jučer se u prednosti Interaktivne ploče došlo uvjeriti i 17 učenika međunarodne ekoškole OŠ 'August Šenoa'. “Mislim da je djeci vrlo zanimljivo vidjeti direktno u prirodi podatke o biljnim vrstama, nego da to moraju učiti iz udžbenika. Na ovaj način sigurno će brže i jednostavnije pamtiti”, uvjerena je magistra Biljana Pavić iz OŠ Augusta Šenoe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike