Osijek
SOCIJALNI PROGRAM

Kristić: Želimo siromašnima omogućiti i odlazak u kino, kazalište, na utakmice...
Objavljeno 23. svibnja, 2015.

Kad ovih dana u vozilu gradskog prijevoza putnik umjesto redovite karte pruži osobnu iskaznicu i plavu karticu, ne treba se začuditi. Riječ je o socijalnoj iskaznici, ispravi koja uz osobnu iskaznicu omogućuje besplatan prijevoz za čak 750 socijalno ugroženih osoba koje su u programu socijalne skrbi Grada Osijeka, a riječ je o projektu Grada koji je još jednom pokazao socijalnu osjetljivost i, prema riječima Romana Kristića, pročelnika gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, na tome neće stati.

- Vjerujem da ćemo u ovoj godini riješiti i povlaštene kulturne i sportske sadržaje za korisnike socijalnih usluga, odnosno njihovu djecu. Želja nam je i namjera osigurati ulaz i ljudima u potrebi u kina ili kazališta, a konkretno, planiramo suradnju s Dječjim kazalištem. Na predstavama uvijek bude nekoliko slobodnih stolica i to bi se moglo riješiti - najavio je Kristić. Dodaje kako u ovom trenutku u Osijeku svaka socijalno ugrožena osoba u gradskom programu na neki način “pokrivena” pomoći. Tako je prethodna dva dana završena druga po redu podjela hrane u socijalnoj samoposluzi, gdje je nositelj projekta humanitarna udruga “Rijeka ljubavi”. Kristić ističe potrebu daljnje animacije donatora za punjenje samoposluge čije pražnjenje, odnosno podjela ovisi upravo o količinama donirane hrane.

- Dobrodošle su robne donacije, iako se ne odbijaju ni one novčane jer se njima kupuje hrana. U svibnju se tako podijelilo paketa u pojedinačnoj vrijednosti od oko 130 kuna, a uzmemo li u obzir da je pakete dobilo oko 600 korisnika, to znači da je samo jednomjesečno punjenje vrijedno oko 80.000 kuna. Iako se ne može odrediti točan datum podjele za lipanj, vjerujemo da će biti oko 15. u mjesecu, odnosno, može biti i ranije ako socijalna samoposluga bude puna - najavio je Kristić. Pročelnik napominje kako je Grad višestruki partner kroz projekt socijalne samoposluge - uz plaćanje režijskih troškova za dva prostora, samoposluge s hranom i samoposluge s odjećom, obavljaju i tehničku kontrolu, odnosno popis korisnika. M. Mihelić

POMOĆ ZA SIROMAŠNE KOJINISU U SOCIJALNOM PROGRAMU

Osim za korisnike socijalnog programa kojih je oko 750, Grad uskoro planira podijeliti još 200-tinjak socijalnih iskaznica i stvoriti mogućnost podjele hrane i za one koji su na rubu siromaštva, a prihodovni cenzus ne dozvoljava im kategorizaciju u socijalni program Grada.

- Otvorena je varijanta za 200-tinjak korisnika koji bi imali socijalnu iskaznicu putem Centra za socijalnu skrb, raznih udruga, ali i dojava s terena. Puno je ljudi u potrebi, a ne pripadaju svi u granice cenzusa - rekao je Kristić.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike