Osijek
SUPRUŽNICI ŠPEHAR 54 GODINE OSLONAC SU JEDNO DRUGOME

Ljubav pobjeđuje sve nedaće, Ivan je slijep, Anđelka u kolicima
Objavljeno 23. svibnja, 2015.
Špeharovi imaju dvije kćeri, no žive sami i sve poslove obavljaju zajedno

Osim što se i nakon više od pola stoljeća braka slažu kao i prvoga dana, osječki supružnici Špehar, 78-godišnja Anđelka i dvije godine stariji Ivan, ne pretjeruju kad kažu da ne mogu jedno bez drugoga.

Anđelka je u kolicima već 12 godina, a Ivan od svoje sedme godine potpuno slijep. To ih ne priječi da svakodnevno prođu gradskim ulicama – Ivan Anđelku vozi, a Anđelka svoga supruga usmjerava kamo trebaju ići...

- Kad sam imao sedam godina, moja je sestra pronašla bombu i uzalud sam joj govorio da ju ne dira. Bacila ju je i poginula, a ja, osim što sam bio teško ranjen, odmah sam stopostotno oslijepio. Nisam vjerovao da ću kao mladić pronaći ljubav svoga života, no jesam, i to svoju Anđelku. Ona je posljednjih 12 godina, zbog pet dijagnoza oštećenja kralježnice, u kolicima - ispričao nam je Ivan.

Anđelka je u vrijeme kad su se upoznali radila na Pedijatriji osječkog KBC-a i bila je, kaže, na zdravim nogama. Kako je Ivan bio član Saveza slijepih, a Anđelkin je otac stradao na poslu i također oslijepio, često je dolazila u Savez. Ondje je upoznala Ivana, vjenčali su se 1961. godine, potom su dobili dvije kćeri, a danas žive sami u stanu i, kažu, sve poslove obavljaju zajedno, uz pomoć žene koja im pomaže tri puta tjedno u kućanskim poslovima.

- Kuham pretežno ja, no rukama ne mogu puno, pa mi ta gospođa pomogne izrezati ono što ja ne mogu. Moj je Ivan zadužen za tehničke poslove i mogu reći da je sposobniji od nekoga tko vidi. Sve sam popravi u stanu i dobro se još uvijek u svemu snalazimo - ispričala nam je gospođa Anđelka, dodajući da im je omiljena zabava kartaška igra bela, koju Ivan igra zahvaljujući kartama na Brailleovu pismu. Godinama je igrao šah pa su on i Anđelka, prisjećaju se, zbog turnira proputovali cijelu Hrvatsku. Ivan, koji je radni vijek proveo u FINA-i, nikada se nije služio štapom pa su Anđelkine radne kolegice dugo vjerovale da Ivan zapravo vidi. Sam i danas odlazi u obližnje prodavaonice, a u šali kaže da jedino ne “tegli” vrećice, već je Anđelki na kolica stavio nekoliko kukica o koje ih može objesiti, a Anđelka kaže da nikada nije imala predrasuda prema suprugu i da je sad došla u godine kad ona treba njegovu pomoć.

- Zapravo, mi jedno bez drugoga ne možemo, i to je prava ljubav - poručuju supružnici Špehar.

Marija MIHELIĆ
OBILJEŽAVANJE GODINE SVJETLOSTI
Probleme slijepih osoba dočarat će Tintor i Delač

U subotu (23. svibnja) u Tvrđi, u sklopu dm green city projecta, obilježit će se Međunarodna godina svjetlosti, i to skretanjem pozornosti na probleme s kojima se svakodnevno susreću slijepe osobe. Predstavit će ih Udruga slijepih Osječko-baranjske županije, uz pomoć glumca Vladimira Tintora i pjevača Igora Delača. Predstavnici udruge Optimalnom težinom do zdravlja “Vaga” održat će radionicu pripreme zdravih obroka, a posjetitelje očekuju i besplatni oftalmološki pregledi, mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi te indeksa tjelesne težine. Program počinje u 10 sati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike