Regija
NA JAGODNJAČKOJ KULINIJADI

24 kulena okitila se zlatnom ocjenom
Objavljeno 22. svibnja, 2015.

JAGODNJAK - Jagodnjak je još jednom dokazao da se može svrstati u red organizatora najvećih hrvatskih kulenijada. Svom selu mještani tepaju - selo kulina, što dovoljno govori o ljubavi tamošnjeg stanovništva prema toj deliciji. Iz toga se prije petnaestak godina rodila ideja o organiziranju manifestacije. Kako je vrijeme odmicalo, na jagodnjačku Kulinijadu odazivalo se sve više proizvođača, a ove ih se godine okupilo više od stotinu. Predali su 121 uzorak, i na muke stavili predstavnike ocjenjivačke komisije, na čelu s prof. dr. Antunom Petričevićem. Od ukupnog broja uzoraka 24 su ocijenjena zlatnom, 45 srebrnom a 33 brončanom medaljom. Ostali su se morali zadovoljiti priznanjem. Najbolji je kulen Dušana Jurića iz Petrove Slatine.

- Treća, sreća - zadovoljno je nakon proglašenja rekao Jurić, naglasivši kako je na prošle dvije kulenijade bio ''samo'' zlatni. Zlato je, nastavlja, očekivao i ove godine, ali da će njegov kulen biti najbolji, nije ni pomislio.

- Osnovna je ljubav prema kulenu i njegovoj proizvodnji. Recept za dobar kulen može se svagdje pronaći, ali neke stvari treba odraditi kako treba. Primjerice, sklanjati ga kada su ekstremne temperature, ne izlagati ga pretoplom dimu i slično - priča, objašnjavajući kako je kulenu potrebno šest-sedam dimova, nakon čega ga treba staviti na propuh. Njegov se kulen nakon dimljenja suši na tavanu, a kada počnu visoke temperature, stavlja ga u ''čađavu sobu'', u koju je ugradio klimu. Kulen ne prodaje, nego ga koristi za osobnu prehranu. Svinje, od 150 do 200 kilograma, već godinama kupuje od prijatelja. U kulenju završi meso od tri svinje.

- Izrada kulena nije baš jednostavan proces. Izabirem meso od buta, krmenadle i dijela plećke, nakon čega uklanjam žilice. Zato je domaće kulenje uvijek bolje od industrijskog - kaže, ističući kako mu je ovogodišnja pobjeda poticaj za daljnju proizvodnju i novi dolazak u Jagodnjak. Drugo i treće mjesto pripalo je Kristijanu Novoselu iz Gata, odnosno Nikoli Barišiću iz Valpova. Osim u kulenima više od 1000 posjetitelja, unatoč lošem vremenu, uživalo je i u bogatoj ponudi autohtonih proizvoda, konjičkoj priredbi te svirci tamburaša. Na 14. jagodnjačkoj Kulinijadi bio je i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. Dani kulena nastavljeni su jučer smotrom foklora i koncertom Boška Beuka. Za danas je u 15 sati najavljena velika fišijada te u večernjim satima koncert YU grupe. Posljednjeg dana, u nedjelju, manifestacija se seli u Bolman, u dio poznat kao Mali Pariz, gdje će u 16 sati biti najecanje u spravljanju cigany pečenja.I.Getto

Kulen od - dva metra!

Održana je i licitacija dvometarskog kulena, teškog 20-ak kilograma, proizvedenog u darđanskoj mesnici Hilak. Početna cijena bila je 500 kuna, a prodan je za 2100 kuna, koliko je za njega dala ''ekipa'' koja je sjedila za ''šampionskim'' stolom Dušana Jurića. Novac će biti doniran udruzi roditelja djece s posebnim potrebama Baranjski leptirići.

Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike