Regija
ANTUN GLAVAŠ NAČELNIK OPĆINE FERIČANCI

Nova javna rasvjeta u svih
pet naselja za 2,1 milijun kuna
Objavljeno 23. svibnja, 2015.
Za općinu je dobitak osnivanje udruge FERA-plus, koja će raditi na privlačenju EU novca

Općina Feričanci ovoga vikenda obilježava Dan općine, ali i župe, koja je ustanovljena 1777. godine, a čiji je zaštitnik Sveti Duh. U povodu toga razgovarali smo s načelnikom Antunom Glavašem.

Što je konkretno učinjeno između dviju proslava Dana općine i koje biste komunalno-infrastrukturne projekte ocijenili najznačajnijima u proteklom jednogodišnjem radu?

- Feričanci su općina koja nema velik proračun kojim bi se moglo ulagati u neke velike projekte, no ipak je aktivna u području rješavanja problema komunalne infrastrukture i u pripravi projektnih dokumentacija za prijavu na natječaje i fondove. Izradili smo projektnu dokumentaciju rekonstrukcije javne rasvjete i ovih bismo dana trebali dobiti građevnu dozvolu koja će biti podloga za traženje sredstava od Fonda za zaštitu okoliša za radove. To je investicija vrijedna 2,1 milijun kuna, a novu javnu rasvjetu dobit će svih pet naselja. Općina je bila aktivna i u izgradnji kanalizacije. Dosad je izgrađeno 85 posto mreže i pred nama je da namaknemo još oko tri milijuna kuna za dovršetak cjelokupne investicije. Pripremamo se za izgradnju pročistača otpadnih voda i taj projekt ćemo aplicirati prema EU fondovima. Pokrenuli smo komunalne aktivnosti u poslovnoj zoni, a velik posao odradili smo s legalizacijom javnih objekata koji su sada u posjedu Općine. Pokrenuli smo i obnovu društvenog doma, u koji ćemo uvesti solarno grijanje. Općina je sudjelovala na brojnim radionicama, a važnim smatramo osnivanje udruge FERA-plus, za koju smo osigurali prostor i koja će raditi na privlačenju europskih sredstava. Pomogli smo rad i naših drugih udruga te osnovce, srednjoškolce i studente, a nastavili smo pomagati starije i nemoćne osobe te socijalno ugrožene.

Jeste li i u kojoj mjeri zadovoljni ostvarenim rezultatima?

- Osobno nisam potpuno zadovoljan učinjenim jer do stavljanja potpisa na neki ugovor puno je potrošenih sastanaka i lobiranja. Puno vremena, strpljenja i truda zahtijeva realizacija nekog projekta.

Koliko znamo, Općina se brine o djeci i mladima. Kako se brine o starim i nemoćnim te socijalno ugroženim osobama?

- Općina u okviru svojih mogućnosti pomaže mlade roditelje i za prvo dijete isplaćujemo naknadu od 2000 kuna, za drugo 2500 kuna, a za treće 3000 kuna. Također, sufinanciramo prijevoz srednjoškolske djece i stipendiramo studente. U sklopu općinskog socijalnog programa direktno pomažemo obiteljima i kućanstvima jednokratnim novčanim pomoćima te podmirujemo troškove stanovanja i pogrebne troškove. Za te smo namjene u proračunu ove godine osigurali 237.000 kuna.

Općina Feričanci ima brojne pretpostavke za razvoj turizma.

- Zahvaljujući našem položaju, prelijepom prirodnom okruženju i bogatom povijesno-kulturnom nasljeđu, Općina Feričanci ima velike potencijale, a naročito selo Gazije. Osim crkve, vodenice i lipe, koja je stara više od 500 godina, kroz Gazije prolazi tzv. kaubojski potok i u ljetnom razdoblju možete ga prijeći ne samo automobilom nego na pojedinim mjestima u obući. I Gazije i Valenovac imaju potencijala za lovni, kulturni, rekreacijski i sportski, ali i zdravstveni turizam. Potrebno je samo ohrabriti ljude da investiraju u turističku infrastrukturu, a za sada imamo dva takva poduzetnika. Vjerujem da će ih biti puno više.

Na čemu će biti težište rada u predstojećem razdoblju?

- Nastavit ćemo pripremati dokumentaciju za sanaciju odlagališta otpada Strmi breg i taj projekt Fond sufinancira s gotovo 300.000 kuna. Pred nama je nastavak radova na komunalnom uređenju poslovne zone, uređenje nerazvrstanih makadamskih cesta od Vučjaka Feričanačkog do Valenovca te od Valenovca do Gazija, kao i dovršetak obnove društvenog doma. U suradnji s Fondom planiramo, a iskreno se nadam da ćemo započeti, i radove na modernizaciji javne rasvjete. Redovito vodimo računa o uređenju mjesta tako da smo i ove godine angažirali osobe u javnim radovima.

Vaša poruka mještanima Feričanca za Dan općine?

- Svim mještanima Feričanaca i njihovim gostima želim da se lijepo i ugodno provedu. Svojim sumještanima želim da budu hrabri, da se svi zajedno nadamo i vjerujemo u bolje sutra.

200 kuna duhovnice

- Ove ćemo godine umirovljenicima koji imaju mirovinu manju od 1300 kuna isplatiti duhovnicu u iznosu od 200 kuna. Toliko iznosi i dodatna naknada roditeljima čija su djeca rođena od 1. siječnja 2014. do ovogodišnjeg blagdana Duhova

I Gazije i Valenovac imaju potencijala za lovni, kulturni, rekreacijski, sportski i zdravstveni turizam

Dokumentaciju za sanaciju odlagališta otpada Strmi breg Fond za zaštitu okoliša sufinancira s gotovo

300

tisuća kuna

Najčitanije iz rubrike