Regija
STIGLA U POSLJEDNJI ČAS

Zlatne kapi kiše pune zrna
pšenice, ječma, uljane repice
Objavljeno 23. svibnja, 2015.

ĐAKOVO – Bilo bi dobro da je pala prije dva tjedna, ali i ovako je bogomdana, u zadnji čas – komentira zlatne kapi kiše koje natapaju slavonsku ravnicu predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić. Žednoj zemlji, usjevima i zasađenim vrtovima kiša će biti od velike koristi.

- Stočari su skinuli prve otkose sijena, a padne li još malo kiše, uvjeti će biti idealni za drugu sjetvu. I ratari koji se bave ljekovitim biljem skinuli su kamilicu i moći će krenuti u drugu sjetvu. Kulturama poput pšenice i ječma kiša će dobro doći za punjenje zrna, imat ćemo bolju kvalitetu. Nadamo se da će ova kiša pridonijeti i nicanju zrna koja su u zemlju posijana prije dva-tri tjedna - kaže Brlošić.

- Srećom, na našem području nije bilo leda, kiša polako sipi, točno kako treba. Narod bi rekao: zlatnici padaju s neba. Kiša neće naškoditi ni uljanoj repici, koja je ocvala. I njoj će pogodovati za punjenje zrna. Nije bilo jakog vjetra pa repica nije povaljana. Moja je ocjena da je stanje usjeva u Đakovštini onakvo kakvo bi svatko samo mogao poželjeti - dodaje Brlošić.

Na pitanje što ako kiša nastavi padati intenzivnije i u većim količinama, Brlošić odgovara:

- Neće biti previše kiše ni ako nastavi padati još nekoliko dana. Možda su na nekim mjestima pale veće količine, no Đakovština nije dobila puno kiše. Bilo bi dobro da padne još najmanje 10 do 20 litara.

Dodaje i kako je zasijano nešto manje površina zbog problema sa zimskom brazdom, a neki nisu išli u proljetnu sjetvu jer je zemlja bila presuha. “Vjerujem da će ova kiša omogućiti onima koji nisu posijali da to obave”, kaže Brlošić.

Na upit okreće li se slavonski seljak drugim kulturama ili ostaje vjeran tradicijskim odgovara:

- Što se tiče Slavonije, govori se da treba izbaciti pšenicu s velikih površina. Međutim, tko god tako govori, ne razumije poljoprivrednu proizvodnju. Na tim će površinama uvijek ostati pšenica, kukuruz, kulture koje se siju na velikim površinama - kaže Brlošić. Maja Muškić

Grah, voće i povrće

- Imamo slučajeva gdje poljoprivrednici na manjim površinama kreću u druge proizvodnje, k tome ih usmjerava i sustav potpora. Imamo ratara koji se odlučuju za sadnju graha, odlučuju se za voće i povrće. Međutim, na većim površinama će ostati kulture koje su bile i do sada - kaže Brlošić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike