Kultura
SURADNJA KAZALIŠTA "GAVELLA", UDRUGE "ZAMISLI" I UDRUGE "DLAN"

Subotnja predstava u cijelosti je prilagođena osobama s invaliditetom
Objavljeno 23. svibnja, 2015.

ZAGREB - Izvedba predstave "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića, u subotu (23. svibnja 2015. godine) u cijelosti će biti prilagođena osobama s invaliditetom. Rezultat je to suradnje kazališta "Gavella", udruge "Zamisli" i udruge "Dlan".

Kazalište "Gavella" već je niz godina, od adaptacije početkom 90-ih, u cijelosti prilagođeno osobama u invalidskim kolicima. Glumica Ankica Dobrić bit će narator te će predstavu pratiti iz tonske kabine kazališta "Gavella", odakle će tijekom predstave na mikrofon, preko odašiljača, prenositi što se događa na sceni, a slijepe će osobe sve to moći čuti preko prijamnika i slušalica. Tako će, uz takozvanu naraciju za slijepe osobe, ova izvedba predstave potpuno biti prilagođena slijepim osobama. Za gluhe osobe bit će osiguran tumač koji će dijaloge prevoditi na znakovni jezik.

Udruga "Zamisli" osnovana je s ciljem poticanja mladih s invaliditetom na uključivanje u sustav obrazovanja, pružanja informacija, osiguravanja pomoći u svakodnevnom životu te podizanja kvalitete života i obrazovanja mladih s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Udruga "Dlan" osnovana je na inicijativu gluhih osoba, s osnovnim ciljem promoviranja kulture, kazališne i vizualne umjetnosti gluhih u Hrvatskoj i inozemstvu, omogućavanja veće dostupnosti umjetničkih i kulturnih događaja zajednici gluhih i nagluhih te prihvaćanja gluhih kao manjinske kulturalne grupe.

"Fine mrtve djevojke" u kazalištu "Gavella" punokrvna su kazališna predstava, koja je film koristila tek kao polazišnu točku za ispitivanje stanja u kojem se kao društvo nalazimo. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike