Mozaik
MEMORIJAL DARKA PAURIĆA

Dvosatni koncert u sjećanje
na prijatelja tamburice
Objavljeno 22. svibnja, 2015.
Bio je zaljubljen u tamburašku glazbu, narodne običaje, tradiciju i slavonski dijalekt

Šesti Memorijal Darka Paurića održan je u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku i izravno je prenošen u programu Radija Osijek, kao i preko videostreama.

Radio Osijek organizira Memorijal u znak sjećanja na svojeg glazbenog urednika i novinara te velikog promotora tamburaške glazbe. Na ovogodišnjem koncertu nastupila su brojna imena tamburaške scene, ali i nova lica i mladi tamburaški sastavi. Pozivu Radija Osijek odazvali su se tamburaški sastavi Kristali, Iločke bekrije, Kas, Vranac, Garavi, Bosutski bećari, Antun Nikolić Tuca te solisti Cecilija i Šima Jovanovac. U snimci će uživati i slušatelji 1. programa Hrvatskoga radija, a najavljeno je kako bi snimka koncerta trebala biti emitirana i na Hrvatskoj televiziji te djelomično na nekoliko lokalnih televizija.

Nakon prerane smrti Darka Paurića njegovi prijatelji, kolege i suradnici 2009. osmišljavaju jedinstveni glazbeni događaj kako bi se slušatelji, glazbenici i svi poštovatelji hrvatske glazbe prisjetili ovog zaljubljenika u tamburaški, ali i svaki drugi glazbeni izričaj, koji je uvijek znao prepoznati i promovirati istinske glazbene vrijednosti po kojima su Radio Osijek i Slavonija prepoznatljivi. Nakon četiri održana memorijalna koncerta nastavlja se tradiciju radija koji cijeni svoje vrijednosti, pamti ljude koji su ga stvarali, gradili i profilirali, a u isto vrijeme, uz nastupe onih koji su s Darkom surađivali i radili, promoviramo i glazbene mlade snage.

Sjećajući se Darka Paurića, podsjećamo kako je posthumno odlikovan nagradom Status Hrvatske glazbene unije za doprinos promicanju hrvatske glazbe. Paurić je vodio niz različitih emisija, no najveću je popularnost stekao vodeći legendarnu nedjeljnu emisiju “Desetica”, i u novije vrijeme, kao urednik i voditelj, emisiju “Ritam Šokadije”, koja se na valovima Radija Osijek emitira od 2002. Upravo je u toj emisiji došla do izražaja Paurićeva zaljubljenost u tamburašku glazbu, narodne običaje, tradiciju i slavonski dijalekt, u kojoj je s puno žara govorio o kulturnom bogatstvu Slavonije i Baranje, posebno vodeći računa o ljepoti slavonske glazbe i slavonske riječi. Paurić je bio nezaobilazan glazbeni urednik i novinar bez kojeg nije mogla proći nijedna značajnija folklorna, kulturna, zabavna ili znanstvena manifestacija u kojoj dominiraju teme vezane uz njegovanje kulture i običaja Slavonije i Baranje.(T.K.)

Nastupili su Kristali, Iločke bekrije, Kas, Vranac, Garavi, Bosutski bećari, Antun Nikolić Tuca, Cecilija i Šima Jovanovac

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike