Mozaik
“SILENTE” DANAS NASTUPA U OSIJEKU

Nama su sve naše pjesme
jednako dobre ili loše
Objavljeno 23. svibnja, 2015.
Očitih uzora nemamo, a inspiraciju krademo iz svakodnevice

Sve popularniji i poznatiji dubrovački bend Silente danas (subota), s početkom u 21 sat u kinu Europa, održat će svoj prvi koncert u Osijeku, na kojemu će, između ostaloga, predstaviti novi, drugi album, pod nazivom "Neće rijeka zrakom teći".

Tom prigodom razgovarali smo sa Saninom Karamehmedovićem, basistom i tekstopiscem Silentea, čiji je brat glavni skladatelj i vokal benda.

Možda malo stereotipno pitanje, ali - što osječka publika može očekivati na prvom osječkom koncertu Silentea, osim predstavljanja novog albuma "Neće rijeka zrakom teći"?

- Osim pjesama s prvog i drugog albuma mogu očekivati energiju i stil koji nisu mogli vidjeti ni osjetiti na snimkama. Snimke su dobre i CD sjajno zvuči, ali uživo to bude potpuno drugi osjećaj.

Vaša bivša članica, violinistica Ana Vlainić, rođena je Osječanka. Osjećate li zbog nje dodatnu odgovornost da vam koncert u Osijeku bude uspješan?

- Ana je svirala s nama prvih godinu dana našega rada, nakon toga putevi su nam se razišli, ona je ostala u Osijeku, a mi u Dubrovniku. Ne osjećamo odgovornost, nego sreću, uvijek nam je drago posjetiti "Anin grad".

Vaš bend ima dosta zvučno ali neobično ime. Što je točno značenje imena Silente? Asocijacija na tišinu ili... ?

- Silente je zastarjeli talijanski pjesnički izraz za tišinu koja nosi više od toga. Ali smo uzeli to ime jer nam lijepo zvuči, tišina je jedan od češćih motiva kojima se koristimo, ali nije ključni.

Kako tumačite i čemu zahvaljujete za popriličan uspjeh i brojne nagrade - Porin u kategoriji za najboljeg mladog izvođača, pobjeda na Zagrebačkom festivalu - i drugo?

- Uglavnom velikoj predanosti. Svoje pjesme pišemo deset godina i samo to radimo, ne sviramo obrade, ne surađujemo s drugim ljudima, samo su nam pjesme bitne. Tu i tamo pogodimo koju dobru, pa dobiješ neku nagradu, ali nama su sve naše pjesme jednako dobre ili loše.

Mnogi hvale vašu drukčiju poetiku i svježi pop-zvuk. Imate li neke uzore i odakle crpite inspiraciju?

- To je miks koji nesvjesno kombiniramo. Ne trudimo se biti drukčiji ili slični nekome. To ide pomalo, nas je šest u bendu, svatko ubaci nešto svoje i ispadne Silente. Nekih očitih uzora nemamo, a inspiraciju krademo iz svakodnevice.

Ovo je pitanje koje se danas postavlja više-manje svim hrvatskim bendovima koji dolaze iz manjih ili gradova udaljenijih od Zagreba - planirate li u doglednom vremenu preseliti se u metropolu ili ostajete vjerni svojem Dubrovniku?

- Pokušat ćemo ostati u Dubrovniku. Teško je, užasno smo centralizirana država, ali ne damo se mi još. Evo, na primjer, za vikend putujemo dva dana do vas kombijem, moramo prepoloviti put u Zagrebu jer bismo inače došli preumorni na koncerte nakon 12 sati putovanja.

Koji su vam planovi u skorije vrijeme? Koji je novi izabrani singl s novog albuma za koji ćete snimiti spot?

- Ljeto dolazi, a to uvijek znači puno koncerata. Bukirani smo do kraja ljeta, svaki vikend sviramo negdje. Nakon ljeta ćemo vidjeti za novi singl i spot, imamo sad nekih ideja, ali svašta se može promijeniti do tada.

Tomislav LEVAK

SILENTE

JE ZASTARJELI TALIJANSKI PJESNIČKI IZRAZ ZA TIŠINU KOJA NOSI VIŠE OD TOGA

Cijena ulaznica na dan koncerta je 70 kuna

Cijena ulaznica je danas, na dan koncerta, 70 kuna. Za sve studente i učenike cijena ulaznice je 50 kuna u pretprodaji uz predočenje studentske iskaznice "iksice" ili indeksa. Ulaznice za koncert mogu se nabaviti na sljedećim prodajnim mjestima: sustav Entrio (www.entrio.hr/outlets), Agencija Luminis (Županijska 1, 1. kat - preko puta konkatedrale), Daily news (Kaufland Osijek).

Najčitanije iz rubrike