Magazin
NIJEMCI SU UPALILI SVJETLO

Novo doba za NK Osijek
Objavljeno 23. svibnja, 2015.

Je li se NK Osijeku ukazalo svjetlo na kraju tunela? Njemačka investicijska kuća HFK trebala bi za koji tjedan postati vlasnik 29 posto klupskih dionica, čime bi imala značajnu riječ u kreiranju klupske politike. Neki čak smatraju i ključnu jer grad Osijek, koji je u ovom trenutku zapravo i jedini koji vodi brigu o NK Osijeku, sve teže može izvršavati i pratiti te obveze.

Mnogima ta priča o njemačkom kapitalu još uvijek izgleda apstraktno, ljudi iz kluba još uvijek koriste riječ “ako”, ali natrag više nema. Gradska banka d.d. u stečaju prihvatila je ponudu HKF za otkup dionica i sve dalje je stvar tehnike. Jasno, ako se Nijemci ne predomisle, ali to se neće dogoditi jer osječki agent Mirsad Kerić, koji je najzaslužniji za stvaranje zanimanja i pokretanje cijelog posla, drži stvari pod kontrolom.

NOVA ERA

Ulaskom njemačkog kapitala za NK Osijek doista bi trebala početi nova era u kojoj će nestati financijske nestabilnosti i dubioze koje su klub gurnule na rub izumiranja. Ni danas mnogi nisu svjesni koliko je blizu provalije stečaja NK Osijek bio. No, to su valjda prošla vremena. Nijemci su upalili svjetlo, ali nitko u to još ne vjeruje. S pravom, jer obećanja su proteklih godina bila brojna, svašta se pričalo i o arapskom i o raznim drugim kapitalima, ali nijedan nikada nije bio ni blizu. Ovaj je put ne blizu, nego je došao, i to je istina koju više nitko ne može opovrgnuti. U posljednji trenutak, rekli bismo, jer bez obzira na uspješno okončan postupak predstečajne nagodbe, NK Osijek je i dalje bio opasno nagnut. U tom će položaju biti sve dok u njega ne dođe svježi kapital. Da se razumijemo, od Nijemaca ne treba očekivati enormna ulaganja, ali njihov ulazak u vlasničku strukturu definitivno bi morao stablizirati NK Osijek. To više što su oni već izrazili želju za proširenjem vlasničkog paketa. “Pucaju” i na dionice obitelji Novalić i IPK-a. S njima bi došli do većinskog vlasničkog udjela, iako će se već i ovako puno toga njih pitati kada se bude raspravljalo o klupskoj budućnosti.

ŠTO DOČEKUJE NIJEMCE?

Dočekat će ih pune ruke posla. Polovini igrača i treneru Ivi Šušku istječu ugovori na ljeto, ali samo po sebi to ne mora biti otežavajuća okolnost. Čak bi moglo biti i dobro jer Nijemci neće naslijediti posebno velike financijske obveze. Imat će mogućnost kreirati proračun prema svojim projekcijama i mogućnostima. Iz dobro obaviještenih izvora dolazi informacija kako je HFK za prvu ruku spreman u NK Osijek “ušpricati” do pola milijuna eura, što bi bio ozbiljan poguranac za početak nove sezone. Naime, u nju bi osječki prvoligaš trebao ući bez repova iz tekuće sezone, ali i bez ikakvih zaostataka iz predstečajne nagodbe. Ostatak dugovanja na naplatu će početi dolaziti tek za dvije godine, što je sasvim dovoljno vremena za konačnu financijsku stabilizaciju. U biti, teško da bi se Nijemci i odlučili na investiciju da u svemu nisu vidjeli - perspektivnost. Oni novac ne ulažu baš samo tako. Ono što ih je osvojilo jest atmosfera i privrženost navijača NK Osijeku. I shvatili su. Uz stabilnije financije, malo bolji rezultat i puno bolji marketing NK Osijek bi doista mogao postati mezimac ovog dijela Hrvatske. Vjerujemo, kako su to Nijemci vidjeli. Osim toga, ta njihova kupnja dionica je dobra vijest i zbog još nekih stvari. Time će dionice NK Osijek definitivno oživjeti. U trenutačnoj preraspodjeli bile su posve neperspektivne, ali ovako će se pojaviti u optjecaju. Ključ priče je osloboditi se vlasnika koji su proizišli iz predstečajne nagodbe jer oni nisu zainteresirani za ulaganja. Istina, dali su svoj doprinos spašavanju propadanja NK Osijek, jer su prihvatili svoja potraživanja pretvoriti u vlasnički udjel, ali teško da su i oni sami tada vjerovali kako će im to donijeti bilo kakvu zaradu. Ovako, priča se ozbiljno mijenja i zato je HFK definitivno upalio svjetlo u Gradskom vrtu.

Piše: Dalibor KELER
RASTANAK OD GERRARDA
Kada odlazi takva ikona, umire i dio duše kluba

Od dresa Liverpoola na Anfieldu se oprostila jedna od najvećih klupskih legendi Steven Gerrard. Više od 500 utakmica za Redse, 11 osvojenih trofeja, 119 pogodaka u 17 godina karijere. Gerrard je igrao samo za Liverpool, odolio je iskušenjima bogatih ponuda Chelseaja i time se svrstao u red posljednjih nogometnih romantičara kojima su klupske boje važnije od boje novca. Kada odlazi takva ikona, neizostavno mora umrijeti i dio duše kluba! Njegova igračka ostavština ostat će zapamćena zauvijek. Nažalost, nije osjetio slast osvajanja Premiershipa. Triput je bio korak do, a sudbina je htjela da u posljednjem pokušaju baš on bude taj koji će izugubiti tu titulu. Ono proklizavanje protiv Chelseaja proganjat će ga cijeli život, ali isto tako će mu ostati ono čudesno finale Lige prvaka iz 2005. godine, kada je Liverpool na Gerrardovim krilima okrenuo 0:3 protiv Milana i osvojio europsku krunu. Za Englesku je odigrao 114 utakmica. Odlazak legende...

LIGA EUROPSKIH PRVAKA
Povratak “Stare dame” iz Torina

“Stara dama” je opet u modi. Juventus se na velika vrata vratio u elitno društvo europskog nogometa, što je još jedan dokaz kako nije u novcu sva priča o uspjehu. Talijanski klubovi već duže vrijeme financijski ne mogu parirati španjolskim i engleskim divovima, ali Juventus je uvijek krasila jasna vizija. Massimilliano Allegri samo je dogradio priču čije je temelje udario današnji talijanski izbornik Antonio Conte. U njegovoj eri Juve je vladao Italijom, ali u Europi nije mogao napraviti pravi iskorak. Allegri je izbacivanjem Reala u polufinalu Lige prvaka učinio i to na radost svih onih koji nogomet ne doživljavaju kroz novac. Odlično je vidjeti u finalu Lige prvaka klub koji ne troši u svakom prijelaznom roku stotine milijuna eura na pojačanja, već je do toga došao čistim strateškim putem. Pametnim izborom trenera i igračkog kadra. Juventus jest jedan od europskih velikana, i zato veseli njegov povratak u društvo kojem po svemu pripada.

Možda ste propustili...

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

Najčitanije iz rubrike