Sport
DVOSTRUKI PRVAK EUROPE BORAVIO U SLAVONIJI

Miodrag Belodedić: Zavidimo Hrvatima,
za nas ste u svakom pogledu zapad
Objavljeno 22. svibnja, 2015.

Srednje generacije sigurno pamte Miodraga Belodedića ili Belodedicija. Rumunja koji je u dresu Steaue, a potom i beogradske Crvene zvezde, postao prvak Europe, nakon čega je karijeru nastavio u Španjolskoj, Meksiku, a ozbiljnu karijeru završio je ponovno u Steaui. Oni koji pamte toga sada 50-godišnjaka, prepoznali bi ga na prvu jer se od tih dana ni najmanje nije fizički promijenio. U tome mu pomaže činjenica da Belodedić još nije zaključio igračku karijeru jer i nadalje nastupa braneći boje kluba iz rodnog Sokolovca. Živi u Bukureštu, gdje je središte Nogometnog saveza Rumunjske čiji je zaposlenik već devetu godinu. U funkciji direktora mladih državnih reprezentacija.

- U odnosu na Europsku uniji, čiji je član i Rumunjska, udaljeni smo svjetlosne godine - započeo je Belodedić, očito nezadovoljan stanjem u rumunjskom nogometu.

- Teško mi je ponekad plasirati ideje jer ih neki suradnici jednostavno ne razumiju, a meni su tako očite jer sam igrao u pravom profesionalizmu te sigurno znam kako to funkcionira. Najveći problem je siromaštvo. Rumunji bi sigurno bili zavidni kada bi vidjeli kako Hrvati žive. A kažu i ovdje da im je loše i teško, ali su za nas ono što se naziva zapadom. U ovo kratko vrijeme što sam u Hrvatskoj vidio sam i da ste nogometno nekoliko koraka ispred nas, tako da znam da imam doista nezahvalnu ulogu pokušati vratiti rumunjski nogomet na razinu od prije 25-30 godina.

Belodedić smatra kako će biti dug put povratka.

- Ako nemaš osnovne radne uvjete i potporu svih struktura, tada će teško biti pravih rezultata. Predugo je trajalo poniranje da bi sada uspon bio brži, a ilustracije radi u kakvom okruženju radimo najbolje oslikava stanje velikog broja stranih igrača u profesionalnim klubovima. Zbog manjka kvalitete sada se smanjuje Prva liga u kojoj je i sve manje naših kvalitetnih igrača pa i zato naša reprezentacija nije u skupini onih koji se plasiraju na velike smotre. Sve je manje i čelnika klubova jer ih je sve više po zatvorima! Želim i vjerujem da Rumunjska može bolje jer u suprotnom se ne bih prihvatio ovog posla - pričao je Belodedić jučer u Višnjevcu. D. Lekšan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike