Sport
INCIDENT NA UTAKMICI DRUGE ŽNL ĐAKOVO

Pretukli mladog nogometnog
suca - Htio je suditi pošteno,
pošteno je dobio batina
Objavljeno 21. svibnja, 2015.
Mladićev otac Željko Peter: Jedan ga je gazio, drugi napucao kopačkom u glavu i leđa

Prvenstvena utakmica Druge ŽNL Đakovo između Rekorda Kondrić i gostujuće momčadi Ratara iz Piškorevaca koja se igrala prošle subote ostat će zapamćena po nemilom incidentu, napadu na mladog nogometnog suca, devetnaestogodišnjeg Tomislava Petera, od strane nekoliko igrača domaće momčadi.

Mladić je, navode očevidci, dobio udarac kopačkom u glavu i u leđa.

Sporna 78. minuta

Na utakmici je bio i mladićev otac Željko Peter, koji je pretučenog sina sam stavio u svoj automobil i odvezao na Hitnu, a nakon toga otišao je i na policiju.

- Ozlijeđen mu je vrat, glava, dok je ležao na zemlji cipelarili su ga. Bolje je, ali ne može spavati, išao je psihijatru. Što da vam kažem, oni su ga gazili kopačkama. Redari uopće nisu reagirali, jedan od njih čak mu je rekao: “Tako ti i treba”. Prijetili su i dok je rađen zapisnik. Vi ne biste vjerovali što su sve govorili. Na mog sina je vršen pritisak, ali on je htio suditi pošteno. Očigledno nije išlo, pošteno je dobio batina. Kao da je problem izgaziti dijete na zemlji kad njih sedam-osam nagrne na njega. Jedan ga je gazio nogama po njegovim kopačkama, drugi ga je gurnuo, napucao kopačkom u glavu. Pokušavao je rukama sakriti glavu da ne dobije po očima. Sada je bolje, ali tko zna što će biti do kraja - ogorčen je Željko Peter.

Povjerenik za natjecanje Stjepan Lubej ispričao je službeno što se dogodilo:

- Sporna je bila 78. minuta utakmice u kojoj navodno nije presuđen nekakav prekršaj za domaćina, odnosno za NK Rekord iz Kondrića. Nezadovoljni odlukom suca Tomislava Petera, na njega su nasrnula dva igrača NK Rekord. Gurnuli su ga na zemlju i pao je. Dijete, mogu to reći jer mu je tek 19 godina, palo je na zemlju. Navodno su ga 'iscipelarili', jer sada nosi ovratnik - kaže Ljubej i dodaje:

- Bio je na Hitnoj, vjerujem da je sada u sve uključena i policija. Što se tiče Nogometnog središta Đakovo kao organa koji vodi natjecanje, a čiji sam povjerenik, mogu reći da smo poduzeli mjere da dobijemo sve potrebne podatke. U fazi je prikupljanje izvješća o tome što se sve događalo u Kondriću na toj utakmici, od delegata utakmice, sudaca i oba kluba. Čekamo još podatke pomoćnog suca i mislim da se još NK Ratar nije očitovao, ali očekujem mail svakoga trenutka.

Utakmica bez značaja

Pitali smo povjerenika kakav je daljnji postupak?

- Nakon što prikupimo sve podatke, ja ih prosljeđujem disciplinskom sucu, a on će izreći disciplinske mjere prema klubu koji je krivac za nerede. U ovom trenutku ne mogu reći o kakvim je mjerama riječ i što sve predviđa Pravilnik. Moram reći da tu ima svega, ali i napomenuti da je klub domaćin poduzeo određene mjere kako incident ne bi prerastao u nešto puno gore - tvrdi Ljubej.

Dodaje i kako je predviđeno da se utakmica registrira s 3:0 za gostujuću momčad, ako nije povoljniji rezultat, a nije bio, s obzirom na to da je rezultat u trenutku incidenta bio 0:1.

- Sve su utakmice prijavljene policiji od strane Nogometnog središta Đakovo, no u globalu, to nema veze jer klub organizator snosi posljedice. Međutim, procijeni li klub da bi na toj utakmici moglo biti nereda, odnosno da ima određenih nagovještaja da je utakmica većeg rizika, tada i NS šalje supervizora na utakmicu. To je uglavnom na utakmicama gdje se direktno odlučuje o opstanku u ligi. U Kondriću ništa takvo nije bilo u pitanju - kazao je na kraju Lubej. (R.I.)

Kakva je ovo poruka mladima?

NS Đakovo u ovom trenutku ima 18 novih mladih sudaca, koji su još školarci. Suci u usponu “penju” se od najlošije lige prema najboljoj. Incidenti poput ovoga zasigurno nisu “poziv” mladima da se bave suđenjem.

- Imamo među sucima školarce, učenike drugog, trećeg ili četvrtog razreda srednje škole. Kakva im je ovo poruka - pita se Ljubej.

Inače, mladić je izjavio kako ga ovaj događaj neće pokolebati i odvratiti od suđenja, a nada se kako će pravosudni organi i poduzeti odgovarajuće mjere.

Bez odgovora iz Rekorda

Tijekom četvrtka pokušali smo stupiti u kontakt sa Željkom Igalcem iz NK Rekord, te čuti drugu stranu priče iz Kondrića, no sve je ostalo samo na pokušajima. Na mobilnom telefonu stalni je odgovor bio - osoba trenutačno nije dostupna.

Možda ste propustili...

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

MURSAŠI SE NISU PROSLAVILI U KAŠTELAMA

Gosti se prekasno probudili da bi mogli nešto više napraviti

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Poraz Osijeka, borba za opstanak se komplicira

Najčitanije iz rubrike