Osijek
POS ZGRADA U VUKOVARSKOJ ULICI

Prodano samo 14 stanova, na tržištu
preostala 24 stana uz kamatu od 2,9 %
Objavljeno 22. svibnja, 2015.
Oglašeni stanovi u peterokatnici površine su od 45 do 82 četvorna metra

Iako je lani na javni poziv za kupnju 38 POS stanova u Vukovarskoj ulici u Osijeku stiglo čak 50 ponuda, ispostavilo se kako je na kraju prodano samo njih 14, pa su se čak 24 stana na ovoj lokaciji sada našla u oglasu za otvorenu prodaju.

Naime, APN je još prošle godine započeo s gradnjom stanova u Osijeku na adresi Vukovarska 192 u Donjem gradu, a u prvom pozivu za kupnju stanova na listi za pravo prvenstva kupnje bodovala se činjenica da ne posjedujete nikakvu nekretninu, da ste podstanar s legalnim podstanarskim statusom te broj članova obitelji, status branitelja ili HRVI-ja i stupanj stručne spreme. Najavljena cijena četvornog metra stana tada je bila 995,82 eura.

No, da prodaja stanova u Osijeku možda ipak i neće ići tako dobro nagovijestio je prvi problem, kada je Grad Osijek odustao od sudjelovanja u sufinanciranju ove gradnje. Iako je običaj da grad da zemljište, a država sagradi stanove, u ovom je slučaju država morala kupiti zemljište, pa je sadašnja cijena četvornog metra 1035,02 eura, što je, zapravo, u ovom trenutku, kada se četvorni metar u Osijeku spustio već i na 800 eura po kvadratu, prilično visoka cijena. Zgrada je gotovo završena, ali stanovi nisu prodani jer, kako doznajemo, na kraju je velik dio prijavljenih s liste odustao ili doznao da nije kreditno sposoban.

Tako se trenutačno za kupnju stana na Vukovarskoj može javiti svatko tko ima kreditne uvjete ili iznos u gotovini. Oglašeni stanovi u peterokatnici površine su od 45 do 82 četvorna metra s cijenom od 46 do 84 tisuće eura. Ono što ove stanove čini povoljnijima od ostalih je kreditna linija programa koja omogućava korištenje kredita bez jamaca, uz najpovoljniju kamatnu stopu oko 2,9 posto i minimalne popratne troškove, s rokom otplate do 30, odnosno 31 godine, u slučaju da se odlučite za korištenje jedne godine počeka.

Podsjetimo kako je država posljednji put stanove u Osijeku gradila prije deset godina, a riječ je o dvjema zgradama na Uskim njivama, poznatijim kao “Čačićevi stanovi”.

Nefreteta Z. EBERHARD
NEPRODANI STANOVI IĆI ĆE U NAJAM?

Prošle godine ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš najavila je da će dio stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje biti ponuđen građanima u najam. Ponudit će se dio stanova u zgradama POS-a koje su u gradnji ili će tek biti građene.

- Nećemo graditi posebne zgrade za najam jer nemamo financijskih mogućnosti, ali dio stanova na svakoj lokaciji gdje ćemo graditi iz programa POS ostavit ćemo za najam i na taj način već od sljedeće godine, kad će ići prve zgrade i biti u fazi dovršenosti ili gotovosti, omogućiti i da dio tih stanova naši građani uzmu iz najma - objasnila je tada Mrak Taritaš.

S obzirom na to da je sve izvjesnije kako će preostala 24 stana teško biti prodana, sve je izglednije kako bi se Osječanima mogla nasmiješiti prilika da unajme nove stanove od države.

Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike