Osijek
BALKONSKO I VRTNO CVIJEĆE NA GLAVNOJ TRŽNICI

Traže se petunije, vinke, gerberi, begonije, milijun zvončića...
Objavljeno 22. svibnja, 2015.

Poznavateljima vrtnog i balkonskog cvijeća dobro je poznato da prodaja tih šarenih ljepotana traje još samo nekoliko dana. Iskusni prodavač s osječke tržnice, Osječanin Damir Kolarić, kaže kako je nepisano pravilo da je rok za prodaju 1. lipnja, a sudeći prema zainteresiranim kupcima, mnogi svoje balkone ovoga ljeta žele ukrasiti šarenim visećim i stajaćim cvijećem. Ove godine ponuda je vrlo dobra, a prodavačima idu naruku i vremenske prilike koje su puno povoljnije od prošlogodišnjih.

- Puno je vrsta koje pripadaju najtraženijima. Prodaja ide dobro i kad uzmemo u obzir prošlu godinu koja je bila vrlo loša što zbog vremenskih neprilika, a što zbog krize, ovom možemo biti zadovoljni. Činjenica je da smo smanjili proizvodnju, ali prodajom smo zadovoljni. Kupuju svi, i muškarci i žene, doduše u omjeru koji je na strani žena - našalio se Kolarić čije su sadnice, kao uostalom i brojne druge na glavnoj osječkoj tržnici, vrlo tražene.

Cijena po jednoj sadnici prati razdoblje prodaje pa je tako većina snižena za kunu ili dvije. Točnije, najveći broj sadnica prodaje se za tri do pet kuna, a Kolarić kaže kako su podjednako traženi gerberi i vinka.

- Sad je smjena generacija sadnica. Muškatl je prošao, a u ovo vrijeme najbolje idu petunije, begonije i kadife. U ponudi imamo i verbene i milijun zvončića, ali i tamjan te brojne zanimljive sadnice - ispričao je Kolarić. I na ostalim štandovima cvijeća zamijećena je gužva. Prodavači zadovoljno trljaju ruke i kažu kako je dobro što se više ne osjeti petak ili vikend. Svaki dan je dan za kupnju na osječkoj tržnici! M. Mihelić

Ljuti penis i sok od bazge

Iznimno "ljuto" bilo je ovoga četvrtka na još jednoj manifestaciji Zeleni četvrtak. Posjetitelje je, uz domaći sok od bazge, dočekala najljuća papričica na svijetu, a bilo je tu još puno vrsta zvučnoga naziva – Carolina reaper, Penis pepper, Black pearl, Jalapeno pa i Cabanero chocolate. Zanimljivo je što su papričice nazvane prema svom obliku i izgledu, a njih već godinama uspješno proizvodi Ivan Pelin, vlasnik ekološkog gospodarstva "Pelin".

- Imamo plasteničku proizvodnju i zadovoljni smo jer proizvodimo kvalitetnu i iznimno ljutu papriku - rekao je Pelin čiji su posjetitelji kušali sok od bazge koji u ovo vrijeme nagovješćuje proljeće i ljeto.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike