Osijek
MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI I DAN ZAŠTITE PRIRODE

Svako stablo i biljna vrsta u Parku kralja Petra Krešimira dobili QR kod
Objavljeno 22. svibnja, 2015.
Cijeli park je s pomoću drona snimljen iz zraka te posjetiteljima pruža pogled na detalje

Svake godine 22. svibnja obilježava se Međunarodni dan bioraznolikosti radi utjecanja na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju.

Odlukom Hrvatskog sabora od 2003. godine na Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava se i Dan zaštite prirode u RH, a ove godine Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava se pod sloganom Bioraznolikost za održivi razvoj. Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, koja upravlja sa 16 zaštićenih prirodnih područja županije, pridružila se ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode postavljanjem Interaktivnog vodiča u Parku kralja Petra Krešimira IV. u Osijeku.

Interaktivni vodič je projekt stručnjaka JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, uz podršku Zelenog katastra Grada Osijeka, te je sufinanciran iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osnovni cilj tog projekta je edukacija javnosti o spomeniku parkovne arhitekture u svrhu podizanja svijesti o zaštiti biološke raznolikosti i očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti u skladu s ukupnim gospodarskim, društvenim i kulturnim razvojem Osječko-baranjske županije i Republike Hrvatske. Zanimljivo je da je ovaj vodič izrađen uz korištenje najsuvremenijih tehnoloških pomagala pa je s pomoću drona - bespilotne letjelice na daljinsko upravljanje - snimljen park iz zraka te svakom posjetitelju pruža mogućnost pogleda na brojne detalje parka. Cijeli park je obrađen u GIS formi (geografski informacijski sustav) te je s pomoću i-Pad uređaja slikano svako stablo i grm te dodani detaljni atributi (svaka biljka ima svoju ''osobnu iskaznicu'') koji pružaju svakom korisniku najtočnije informacije, kao i lokaciju i položaj svake biljne vrste u parku.

Tako korisnik koji posjeti park, prema uputi na infoploči, skine mobilnu aplikaciju za čitanje QR kodova na svoj pametni telefon, zatim kamerom mobilnog telefona skenira pojedini QR kod s postavljenih QR ploča u parku te učita informacije o pojedinom stablu ili grmu.

U HRVATSKOJ 40.000 BIOVRSTA

Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Gotovo 30 posto teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000. U Hrvatskoj je službeno zabilježeno oko 40.000 vrsta, iako se procjenjuje da ih je između 50.000 i 100.000. Bogatstvo vrsta očituje se i u endemičnosti. U Hrvatskoj je zabilježen znatan broj endema, u području flore zabilježeno je više od 480 vrsta, od kojih je među najpoznatijima velebitska degenija. Važno je naglasiti da se u Hrvatskoj nalazi i značajan dio populacija mnogih vrsta ugroženih na europskoj razini.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike