Osijek
BOLNICA ZA MEDVJEDIĆE NA TRGU SLOBODE

Doktore, pomozite, mog medu
boli noga jer je pao na glavu
Objavljeno 21. svibnja, 2015.

Vezani članci

DJEČJI VRTIĆ LATICA: TRADICIONALNI MALONOGOMETNI TURNIR

Najbolji nogomet igraju mališani iz Stribora!

Veliki bijeli šator u kojem se smjestila ekipa terenske bolnice jučer je trinaestu godinu zaredom u organizaciji Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA) i Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ), a u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa bio postavljen na Trgu slobode. Naravno i ove je godine bila riječ o najsimpatičnijoj bolnici, od koje strah imaju jedino plišane igračke, a riječ je o Bolnici za medvjediće. Taj je projekt nastao prije petnaestak godina u Švedskoj s ciljem smanjivanja straha djece od odlaska liječniku, a vrlo brzo proširio se cijelom Europom. U jučerašnjoj akciji sudjelovalo je 50-ak osječkih studenta medicine i sestrinstva, a bolnicu je sa svojim omiljenim igračkama posjetilo oko 500 osječkih mališana.

- Radi se o modelu bolnice u kojoj je studentima medicine povjerena odgovorna uloga liječnika, a djeci, od 3 do 12 godina, uloga roditelja njihovih bolesnih medvjedića. Djeca se boje onoga što ne razumiju, stoga student tijekom pregleda medvjedića nastoji djetetu objasniti zašto koristi stetoskop, pregledava grlo, propisuje lijek itd. Nakon što se uspostavi kontakt s djetetom, student razgovara s njim i o njegovim osobnim iskustvima i navikama. Medvjediće obično boli ruka ili noga jer su pali ili grlo i glava, a sve se to sanira zavojima i injekcijama - objasnio je Alen Imširović, voditelj projekta u Osijeku.

Najmlađi Osječani jučer su u bolnicu stigli s medama, ali i praščićima, pa čak i s papigama koje je bolio kljun jer su jele jako tvrde sjemenke, a zmiju je boljela glava.

Inače, jučer je Bolnicu za medvjediće prvi put posjetio i Medo Štedo, inače maskota Erste banke, koji je zbog posjeta liječniku stigao ravno iz Zagreba, a svi brižni mali vlasnici bolesnih plišanaca nagrađeni su bombonima i sokovima. N. Z. Eberhard

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana