Regija
JEZERO BRANI OD POPLAVE I DOBIVA NOVE NAMJENE

Na jezeru Slanac sportski i turistički sadržaji
Objavljeno 21. svibnja, 2015.
Jezero Slanac prostire se na čak 81 hektaru

SLATINA - Predstavnici Slatine, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Roštašem, pročelnicom Upravnog odjela za gospodarenje prostorom Vesnom Klement i direktorom tvrtke Komrad Miranom Janečićem, održali su radni sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, Vodnogospodarske ispostave Županijski kanal Virovitica Željkom Kumrićem i Nevenom Čizmićem. Tema sastanaka bilo je stanje akumulacije Slanac, njezina temeljna funkcija - obrana od poplava, te mogućnosti njezina korištenja u turističke svrhe, uz izgradnju pratećih sadržaja. Nakon radnog sastanka posjetili su jezero Slanac, koje se prostire na 81 hektaru i ima 2,5 milijuna prostornih metara vode te je jedno od većih u širem okruženju. Tamo su, kako su nam izjavili, uživali u krajobrazu netaknute prirode.

Prema riječima gradonačelnika Roštaša, u tijeku je i projektiranje buduće akumulacije Stublovac, a pokreće se također inicijativa da se započne projektiranje i akumulacije Lukavac. Na već izgrađenom akumulacijskom jezeru Slanac Grad Slatina u suradnji s Općinom Voćin želi pokrenuti određene sadržaje, prije svega sportske, rekreativne i turističke.

– Nakon probnog punjenja, u dogovoru s Hrvatskim vodama i Općinom Voćin, planiramo i kandidirati određene projekte. Naime, već sada smo svjedoci da velik broj ljudi obilazi jezero, jer ovo je doista prekrasan projekt stopljen s prirodom. Svi koji su bili ovdje iznenađeni su i oduševljeni jer nisu imali informaciju da je tako nešto napravljeno. I sama staza oko jezera, koja može biti pješačka, biciklistička ili neke druge namjene, duga devet kilometara, dobra je dionica za rekreaciju. Već sljedeće godine planiramo ponuditi i konkretne sadržaje stanovnicima grada Slatine, općine Voćin i Virovitičko-podravske županije - rekao je gradonačelnik Roštaš, zahvalivši Hrvatskim vodama na suradnji, na izgradnji ove akumulacije i dviju budućih koje se projektiraju.

Načelnik općine Voćin Predrag Filić kaže da se u Voćinu pratila izgradnja ovog objekta jer su očekivali da će, osim temeljne funkcije, zaštite od poplava, tako velik i značajn objekt moći biti iskorišten i u druge svrhe.

– Radi toga smo promijenili Prostorni plan, koji se sada u detaljima poklapa s postojećim stanjem, ali ako bude potrebno, još ćemo ga jednom promijeniti. S obzirom na to da se jezero nalazi na granici dviju jedinica lokalne samouprave, u suradnji s Gradom Slatinom razradit ćemo dodatne aktivnosti u zajedničkom interesu, kako bismo oplemenili ovu priču i učinili je dostupnom široj zajednici. Objekt je prekrasan, ja sam njime oduševljen i mislim da postoji mnogo potencijala za njegovo daljnje oplemenjivanje - kaže načelnik Filić.

Petar ŽARKOVIĆ

Staza oko jezera, za pješake, bicikliste ili druge namjene, duga je 9 kilometara

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike