Regija
UMALO TRAGEDIJA U STROSSMAYEROVU PARKU

Učenik iz Selaca Đakovačkih nakon
maturijade pao s pozornice na
beton i zadobio frakturu lubanje!
Objavljeno 22. svibnja, 2015.
Teško ozlijeđeni učenik trećeg razreda izvan je životne opasnoti

ĐAKOVO – Sklad i uvježbanost tradicionalne quadrille koju su ove godine, zajedno s ostalim gradovima Osječko-baranjske županije, u srijedu u podne ispred katedrale plesala i 533 maturanta svih triju đakovačkih srednjih škola zasjenio je nemio događaj koji se dogodio sedam sati kasnije, oko 19 sati, u Strossmayerovu parku. Tada je, nakon što je u 18 sati završio službeni program za maturante u središtu čijeg je programa bio koncert Vatre, s više od 1,5 metara visoke pozornice skočio učenik trećeg razreda komercijalnog smjera Ekonomske škole “Braća Radić”, pao i glavom udario u beton, pri čemu je teško ozlijeđen! Svjedoči o tome i priopćenje PU osječko-baranjske. “Dana 20. svibnja, u večernjim satima, u Strossmayerovom parku u Đakovu, prilikom maturalne proslave, maloljetnik je skočio s tribine visine preko jedan i pol metar, pao i udario glavom o betonsku podlogu. Mladić je prevezen u Klinički bolnički centar Osijek, gdje su mu ozljede okvalificirane kao teške tjelesne ozljede opasne za život”, stoji u kratkom priopćenju PU.

Jučer, dan poslije teškog ozljeđivanja srednjoškolca, koji je iz Selaca Đakovačkih, policijska službenica za odnose s javnošću Vesna Žnidarić Bolarić kaže kako se ozljede (više) ne kvalificiraju kao opasne za život, ali su i dalje teške.

– Istražuju se uzroci pada, a maloljetniku je izvađena krv i čekaju se nalazi - kaže Žnidarić Bolarić.

Osim za roditelje i mladićevu obitelj, noć sa srijede na četvrtak bila je duga i besana i za njegovu razrednicu, kao i ravnateljicu Ekonomske škole u Đakovu Snježanu Marić, koja je, kaže, cijelu noć provela na telefonu s razrednicom i svima koji imaju bilo kakvu informaciju o nemilom događaju, prateći učenikovo stanje i razvoj događaja.

– Učenik je još noćas došao k svijesti, sve ispričao i potpuno je svjestan. Ima frakturu lubanje i hematom - kaže ravnateljica Marić. Kaže, u 18 sati, nakon završetka službenog dijela programa, većina sudionika maturijade se razišla, no ostala je nekolicina maturanata i drugih učenika.

– Učenik je izjavio da su plesali šokačko kolo i da je on skočio. Vjerojatno pod utjecajem alkohola, nije se dobro dočekao na noge, pao je i udario glavom o beton. Kada su ostali vidjeli što se dogodilo, jedan maturant nazvao je razrednicu, otišli su u policiju, a policija je nazvala Hitnu. Sada je najvažnije da je učenikovo stanje stabilno, da je došao k sebi nakon frakture te da liječnici predviđaju da operacija možda neće ni trebati, da će se hematom povući - kaže ravnateljica Snježana Marić.

Nemio događaj pod povećalo stavlja i organizaciju ovakvih događaja te upozorava da se u nju mora uključiti širi krug subjekata, ne samo škole nego i lokalna zajednica, grad.

- Stalno pričam da se organizacija programa za maturante ne može prepustiti samo školama, nego da se u nju mora uključiti i grad. Jer nisu to samo naša djeca nego djeca ovoga grada. Imali smo za službeni program sve potrebne dozvole, suglasnosti, nazočnost svih potrebnih službi, no samo do 18 sati, dok takvi programi u nekim drugim gradovima imaju dozvole i nazočnost službi poput policije, Hitne, zaštitara puno duže - upozorava na manjkavosti organizacije ovakvih događaja ravnateljica Marić, uz poruku da škole ne mogu utjecati na događaje nakon službenog završetka programa.

Suzana ŽUPAN
Maturant zbog alkohola na Hitnoj

Istoga dana maturant Obrtničke škole Antuna Horvata iz 3. razreda strojarskog smjera, inače iz Strizivojne, tijekom maturijade se napio, a zbog velikog postotka alkohola u krvi završio je na Hitnoj. “Bio je u vrlo lošem stanju pa je njegov razrednik pozvao Hitnu pomoć. Hitna ga je odvezla u Dom zdravlja, nakon čega su obaviješteni i maturantovi roditelji. Razrednik je njegovo stanje provjerio i pozivom u 20 sati, kada su mu roditelji rekli da je u krevetu, da spava…”, kaže ravnatelj Obrtničke škole Mirko Ćurić.

INCIDENT NA VALPOVAČKOJ NORIJADI
Maturantica maturanta ozlijedila bocom!

VALPOVO – I na oproštaju valpovačkih maturanata od srednje škole posla su imali djelatnici Policijske postaje Belišće jer je jedna maturantica svom kolegi maturantu glavu ozlijedila staklenom bocom! Kako neslužbeno doznajemo, do incidenta je došlo nešto poslije 17 sati u valpovačkom perivoju, gdje su se maturanti okupljali nakon organizirane zabave na Trgu kralja Tomislava. U jednom trenutku, nakon verbalnog sukoba i provokacija, maturantica je uzela staklenu bocu te ju razbila maturantu o glavu. Nesretnom mladiću u saniranju, srećom lakših, ozljeda pomogli su djelatnici Hitne medicinske pomoći. U PP postaji Belišće potvrdili su nam da su izišli na intervenciju te dodali da se okolnosti događaja još istražuju te da je protiv jedne osobe proslijeđen optužni prijedlog, a zbog druge je obaviješteno Državno odvjetništvo. Na žalost, i ovom je prigodom nemilom događaju kumovao alkohol. (L.A.)

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike