Novosti
OČISTIMO HRVATSKU OD AUTOMOBILSKIH OLUPINA - POWERED BY RENAULT

Poštari golim rukama iznijeli olupinu auta
Objavljeno 21. svibnja, 2015.

Fotoreporter Romeo Ibrišević i Renault ne staju, i dalje su u svakodnevnim potragama za automobilskim olupinama koje diljem Hrvatske nagrđuju okoliš.

Ibrišević je dosada, Renaultom Scenic (ovaj put Xmod) prešao više od 200.000 kilometara i prikupio nevjerojatnih 15.000 olupina svih vrsta vozila. Posljednja se akcija, prije nekoliko dana, održala u okolici Mrzlog Polja u Zagorju. Ibriševiću su u akciji pomogli osebujni prikupljači - poštari!

- Obični poštari zvone dva puta. Samoborski i jaskanski zvonili su četvrti put po žumberačkim vrletima u već tradicionalnoj akciji Očistimo Hrvatsku od automobilskih olupina - powered by Renault. Pedesetak je poštara izvlačilo prastaru olupinu, čijeg se originalnog izgleda ne sjećaju ni u tvornici gdje su automobil napravili - rekao je Ibrišević, dodavši da je Opel Olympia u blizini kapelice Presvete Bogorodice Efeseke u Čeičkoj dragi trunula najmanje četrdeset godina. Do olupine je zbog zaraslih putova bilo moguće doći jedino pješice te je golim rukama otpremiti u reciklažno dvorište.

Ponovilo se pravilo da se i olupinu voziti može, kad se hrabre ruke slože! Akciju je organizirala ekološka udruga Zelene stope, a pomoć su pružili Hrvatska pošta i Hrvatski sindikat pošte. Zanimljivo je da je Župni ured u Grabru pritom pretvoren u poštansko odmaralište.

- Akciju je pohvalio i župnik u Mrzlom Polju, Gorazd Bastašić, koji je i za sljedeću godinu najavio sudjelovanje u poštanskoj procesiji. Poštari najavljuju da će zvoniti tako dugo dok i posljednji odbačeni limeni ljubimac ne završi na reciklažnom dvorištu. Također, pozivaju i ostale kolege iz cijele Hrvatske da se pridruže akciji - rekao je Ibrišević. Njegov “rat” protiv automobilskih olupina nastavit će se, a svaku olupinu Ibrišević će i dalje fotodokumentirati svojim fotoaparatom.

Milan BUGARIĆ
VELEBITSKA DEGENIJA

Krajem prošlog mjeseca Ibrišević je u povodu Dana planeta Zemlje dobio nagradu “Velebitska degenija”, i to za za rad “Pazite da vas ne zatrpaju bale smeća”, objavljen u časopisu Meridijani. Apokaliptična je to priča o 120 tisuća tona baliranog smeća ispred samog Varaždina, grada koji se diči kulturnom baštinom, Baroknim večerima i želi biti europska prijestolnica kulture. “Tko je tu lud”, pita se Ibrišević te, osim duhovitim tekstom koji počinje pričom o zeki i potočiću te o onoj pjesmi o Varaždincu, koju zatim analizira kroz bale smeća, sve dočarava iznimnim fotografijama. Objavio je serijal priča pod zajedničkim nazivom “Lijepo naše smeće”.

Najčitanije iz rubrike