Novosti
BANKAMA ZA “SLUČAJ FRANAK” ROK DO LIPNJA

Lalovac najavio zakon o stambenom kreditiranju
Objavljeno 20. svibnja, 2015.

Ministar financija Boris Lalovac najavio je jučer kako će, ako uskoro banke ne ponude prijedlog rješenja problema dužnika kreditno zaduženih u švicarskim francima, Vlada izići s posebnim zakonom o stambenom kreditiranju.

Lalovac je pojasnio kako će Vlada pričekati prijedlog banaka, ali samo do početka lipnja. Ako prijedloga ne bude do tada, novim bi se zakonom, kazao je, rješavalo kada netko može napustiti stan i kako se mogu dobivati krediti. Lalovac čak drži da bi takav zakon svakako trebalo donijeti te da bi on mogao biti pripremljen za Sabor do rujna.

Ministar Lalovac još je jednom ponovio kako banke u slučaju Franak nisu primjereno upravljale svojim rizicima te da taj problem izazvan velikim rastom tečaja franka ne može pasti samo na leđa građana. Lalovac je podsjetio kako je neprihvatljivo da netko bude dužan više nego na početku vraćanja kredita.

I u Hrvatskoj udruzi banaka slažu se kako je potreban zakon o stambenom kreditiranju i da njegovo donošenje nalaže europska direktiva. Direktor HUB-a Zoran Bohaček za Hinu je jučer izjavio kako se o rješenju pitanja kredita u francima razgovara i da nema pritisaka zbog rokova jer je tečaj za kreditno zadužene zamrznut do siječnja iduće godine. (I.M.)

Najčitanije iz rubrike