Ekonomija
UDVOSTRUČEN DUG BLOKIRANIH POLJOPRIVREDNIKA

Blokirano 1070 OPG-ova
s dugom od 447 mil. kuna
Objavljeno 21. svibnja, 2015.
2011. godine bilo je 830 blokiranih OPG-ova - ukupno su dugovali 225,5 milijuna kuna

Za čak 101 posto povećao se dug blokiranih OPG-ova u posljednje četiri godine, točnije od 30. lipnja 2011. do 31. ožujka 2015.

Tu poražavajuću statistiku objavila je Fina, prema čijim podacima je krajem ožujka 2015. u blokadi bilo 1070 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost, tj. imaju OPG-ove, a dug im je bio 447.300.000 kuna. Taj je dug prije četiri godine bio upola manji – 225,5 milijuna kuna, s tim da je tada broj blokiranih OPG-ova bio 830, što je za 28,9 posto manje nego krajem ožujka ove godine.

Evidentiranih blokiranih 1070 OPG-ova zadnjeg dana ožujka dio je mase od čak 48.600 poslovnih subjekata u blokadi čiji je dug 28,7 mlrd. kuna.

Vraćaju se zaštićeni računi

Najviše blokiranih OPG-ova bilo je krajem 2013. - čak 1433. Najnoviji podaci govore da je udio blokiranih OPG-ova u ukupnom broju blokiranih fizičkih osoba s registriranom djelatnošću, a kojih je 25.310, 4,2 %.

Udio iznosa neizmirenih dugovanja OPG-ova u ukupnom iznosu svih blokiranih fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost (7,3 mlrd. kn) je 6,1 %. Rezime – krivulja na grafikonu o blokiranosti OPG-ova ima samo jedan pravac – prema gore, a o tome svjedoče i zadnje brojke prema kojima je dosad najveći iznos njihove blokade od 447,2 milijuna kuna. Poljoprivrednici stalno ističu problem zaštićenih računa na koje im je pravo, i to nakon kraće primjene, ukinuto 2012., no sada se štićeni račun vraća, a o čemu Ministarstvo ovih dana na kućne adrese šalje obavijesti o tome kako ih i gdje otvoriti, no riječ je o onima s pravom na oslobođenje od ovrhe sredstava potpore poljoprivredi do 50.000 kn po osnovi mjera ruralnog razvoja, izravne potpore i mjera u okviru zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Neke banke ne žele otvarati zaštićene račune

Obavijest o tome Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) pustila je početkom svibnja (i) na svom webu, upućujući na pred/radnje za otvaranje zaštićenog računa. No, javile su se nejasnoće na terenu pa i problemi poput pritužbi da neke banke nisu htjele da se pri njima otvaraju zaštićeni računi.

Jasne upute o računima kojima je moguće zaštititi OPG ili obrt od ovrha nad sredstvima koja se dodjeljuju korisnicima po osnovi mjera poljoprivredne politike, tj. zaštiti spomenutih iznosa od 50.000, od zamjenice ministra poljoprivrede Snježane Španjol zatražila je ovih dana i Udruga OPGH Život.

– Prema informacijama naših članova na terenu javljaju se problemi s provedbom dijela Zakona pa pomoćnicu ministra Snježanu Španjol molimo za angažman i pomoć oko službenog tumačenja mogućnosti zaštite računa OPG-ova i obrta - navodi tajnik Života Miroslav Kovač te apsotrofira zaštitu računa “31” I zaštitu računa “11”.

– Prema našim saznanjima, ovaj drugi je nemoguće zaštititi, a mnogi OPG-ovi i obrti imaju upravo taj račun - navodi Kovač.

APPRRR ovih je dana dao i dodatno pojašnjenje. - Nejasnoće su bile vezane uz razliku između pravnih i fizičkih osoba pri otvaranju zaštićenog računa. Fizičke osobe su OPG-ovi, a svi ostali su pravne – obrti, zadruge, trgovačka društva i dr.

Uključio se i HUB

Ako je riječ o OPG-u, tada za zaštićeni račun mora ići u Finu, a ostali, pravne osobe, u banku u kojoj ima račun. Zato je ministarstvo svima poslalo pismo o tome što trebaju napraviti. Riječ je o onima koji imaju ovrhu i od koje će im na tim zaštićenim računima biti zaštićeni iznos do 50.000 kuna. Znači, u slučaju iznosa od, primjerice 70.000 kuna, zaštiti će podlijegati do 50.000, a na preostalih 20.000 ovrha ide, kaže glasnogovornica APPRRR-a Leticija Hrenković te na upit o tome da neke banke ne žele otvarati zaštićene račune kaže da je HUB ispred banaka sudjelovao u operativnoj provedbi ovih mjera.

Suzana ŽUPAN

MATIJA BRLOŠIĆ

predsjednik HPK

“Brojem OPG-ova uvijek se politički kalkuliralo!“

O tome koliko je OPG-ova blokirano u odnosu na njihov ukupan broj procjene su krajnje različite – seljačka strana tvrdi od trećine, 70 pa do 90 posto, dok Ministarstvo poljoprivrede drastično spušta tu loptu, što nailazi na nezadovoljstvo OPG-ova. Predsjednik HPK Matija Brlošić kaže da se “time uvijek politički kalkuliralo“ još od, dodaje, ministrovanja Petra Čobankovića. – On je za svog mandata dao popis da je to 700-800 OPG-ova, u što je malo tko vjerovao. Jer pitanje je od kojeg broja poći i staviti ga u odnos s brojem blokiranih – da li od 184.000 upisanih u Upisnik, da li od broja od 99.000 onih koji primaju potpore, da li od 70.000 malih OPG-ova što su im potpore ispod 5000 kn ili od 20 do 30 tisuća OPG-ova kojima je jedan od većih prihoda poljoprivreda. Proizlazi, koji broj tko uzme – nitko 'ne griješi'..., kaže Brlošić.

Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike