Crna kronika
CRNI NIZ NA PROMETNICAMA VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

Dvoje djece poginulo na cesti, osmero ozlijeđeno
Objavljeno 21. svibnja, 2015.
Prošle godine teško ozlijeđene i poginule djece u prometu nije bilo

Potaknuta prometnim nesrećama s poginulom djecom na prometnicama Virovitičko-podravske županije, nadležna policijska uprava podsjeća roditelje i vozače na zakonske obveze ponašanja u prometu.

U nepunih deset dana dogodile su se dvije teške prometne nesreće u kojima je smrtno stradalo dvoje djece. U Okrugljači, mjestu nedaleko od hrvatsko-mađarske granice, 15-ak kilometara sjeverno od Virovitice, 5. svibnja oko 11.50 sati poginula je devetogodišnja djevojčica. Ona se vozila biciklom nerazvrstanom cestom, a kad je došla do raskrižja i asfaltirane ceste koja ima prednost prolaska, nije stala, nego je nastavila vožnju. Nažalost, u tom trenutku naišao je automobil i udario djevojčicu i lijevu stranu bicikla. Dijete je zajedno s biciklom odbačeno niz kosinu do žičane ograde nekoliko metara dalje od ceste i nesretna djevojčica preminula je na mjestu nesreće.

U mjestu Borovi u općini Suhopolje 16. svibnja oko 18.20 sati nesretno je poginuo i osmogodišnji dječak iz Suhopolja. On se bez zaštitne kacige na glavi vozio biciklom, a u blagom lijevom zavoju izgubio je ravnotežu i sletio u jarak. Vjerojatno je samo zla kob htjela da u padu glavom udari u betonski putni most i zadobije teške ozljede. Dječak je hitno prevezen u Opću bolnicu u Viroviticu, ali je u večernjim satima od zadobivenih ozljeda preminuo.

Prošle godine na području PU virovitičko-podravske teško ozlijeđene i smrtno stradale djece u prometu nije bilo, a desetero djece lako je ozlijeđeno. Od početka ove godine, međutim, dvoje djece već je smrtno stradalo, dvoje je teško ozlijeđeno i šest lako. I policija ocjenjuje da je to veliko pogoršanje stanja, iako PU samostalno i u suradnji s drugim institucijama kontinuirano provodi različite preventivne aktivnosti, ponajprije usmjerene na školsku djecu kao sudionike u prometu.

Djelatnik Odjela za prevenciju Dražen Huzjak u ime PU virovitičko-podravske podsjeća roditelje i djecu na obavezu korištenja zaštitne kacige za sve bicikliste mlađe od 16 godina. Vozači su također dužni povećati oprez, smanjiti brzinu kretanja vozila i povećati pozornost kad nailaze na djecu u prometu u svojstvu pješaka ili biciklista. Uvijek valja imati na umu da su postupci djece brzi i nepredvidljivi te djeca nedovoljno poznaju prometna pravila i propise.

Petar ŽARKOVIĆ
VRSNA MATEMATIČARKA

Djevojčica poginula u Okrugljači bila je odlična učenica drugog razreda Područne škole u sastavu OŠ “August Cesarec” u Špišić-Bukovici. Prema riječima njezine učiteljice Marije Jurković, bila je učenica kakvu svaki učitelj može samo poželjeti u svom razredu. Sudjelovala je u Međunarodnom matematičkom natjecanju “Klokan bez granica” i u kategoriji učenika drugih razreda, u kojoj se natjecalo oko šest tisuća učenika, plasirala se među deset posto najuspješnijih.

SMRT MLADIĆA

Prometna nesreća koja je prethodila dvjema tragedijama dogodila se 29. travnja nedaleko od Miljevaca na cesti prema Donjem Baziju. Zbog prebrze vožnje 23-godišnji J. B. iz Borika kod Mikleuša nije uspio svladati desni zavoj na mostu preko Branjinske rijeke. Audi kojim je upravljao prvo je lijevom bočnom stranom udario u betonsku ogradu mosta, a potom je sletio u kanal i prevrnuo se na krov, a nesretni mladić poginuo je na mjestu nesreće.

Možda ste propustili...

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike