Sport
ŠTO ĆE DONIJETI LJETO U GRADSKOM VRTU?

Prvo osigurati opstanak, a onda
velika revizija igračkog kadra
Objavljeno 19. svibnja, 2015.
Izvjesne su značajne promjene izgleda igračkog kadra, ali i dolazak njemačkih investitora

Što će donijeti ljeto u Gradski vrt? Odgovor je jasan - brojne, a možda i temeljite promjene u životu NK Osijek. Iako je borba za opstanak još uvijek u punom jeku, moramo se osvrnuti na mjesece koji su pred nama.

Naime, nakon završteku sezone čak će 15 igrača iz akutalnog kadra imati slobodne ruke napustiti Gradski vrt jer im istječu ugovori. U ovom je trenutku gotovo nemoguće reći hoće li bilo tko od njih i sljedeće sezone nositi novi, posebno za potrebe NK Osijek, dizajnirani bijelo-plavi dres. Među tom petnaestoricom nalaze se i imena onih bez kojih je bilo nezamislivo sastaviti momčad ovog proljeća poput Aljoše Vojnovića, Nermina Jamaka i Nevena Laštre (kod njega postoji mogućnost produženja na još godinu ako obje pokažu zanimanje nap.a.), a na popisu su i oni koji su imali pristojnu minutažu (Aneff, Vukobratović, Glavaš, Mešanović), te neki koji su zbog nejasnih razloga bili u određenom zapećku (Čuljak), a u više su navrata pokazali kako imaju mjesta u momčadi.

Rekonstrukcija je neizbježna

Tu su i tri igrača kojima istječe posudba (Aneff, Platero i Špikić). Špikić će se vratiti u Rijeku, a sudbina Aneffa i Platera je zanimljiva jer tvrtka koja drži prava na njih uskoro će postati jedan od vlasnika NK Osijek, pa nije isključen njihov ostanak u redovima bijelo-plavih.

Čak i među onima koji imaju još važeće ugovore mogli bi se dogoditi odlasci ili zbog nezadovoljstva statusom ili zbog procjene kako više nisu potrebni, a za neke (Perošević) postoji i određeno zanimanje iz inozemstva (Benfica).

Uglavnom, po trenutačnom stanju može se zaključiti kako NK Osijek očekuje ozbiljna rekonstrukcija momčadi. Pitanje je samo tko će je provesti jer je i budućnost stručnog stožera u ovom trenutku nejasna. Trener Ivo Šušak ima ugovor do kraja sezone, a iz kluba ili od njega zasad ne dolaze nikakvi signali što će se dogoditi nakon toga. Svjesni smo kako je bitka za očuvanje prvoligaškog statusa ključna stvar, međutim, zbog nje planiranje budućnosti ne bi smjelo biti gurnuto pod tepih. Iako, ta budućnost se najviše veže uz financije. Akcijom Grada Osijeka i prodajom Borne Barišića u Dinamo ova je sezona zatvorena i izbjeći će se ulazak u sljedeću sezonu s financijskim repovima, ali svi su itekako svjesni kako improvizacija u financijskom poslovanju mora prestati. U tom smjeru veliki bi poticaj trebao biti ulazak njemačke investicijske kuće HFK u vlasničku strukturu kluba. Iako nas i danas još mnogi pitanju hoće li od toga nešto biti, činjenično stanje je takvo da je to pogrešno postavljeno pitanje. Ne “hoće li”, nego “kada će”? Ponuda Nijemaca od strane Gradske banke d.d. u stečaju za otkup dionica je prihvaćena i sad samo to zakonski i tehnički treba provesti.

Brzo djelovati

Prema informacijama koje su nama dostupne Nijemci bi se u vlasničku struktru NK Osijek trebali upisati do polovine lipnja. I ne samo to, ta je tvrtka spremna odmah uložiti i određeni kapital u NK Osijek, a upravo bi ta sredstva mogla biti presudna u slaganju momčadi za sljedeću sezonu. Jasno, ako bi se nas pitalo, trebalo bi pod svaku cijenu zadržati Aljošu Vojnovića i Nevena Laštru. I Jamak je u tom društvu, ali koliko znamo, izgledi za njegov ostanak su minimalni. Međutim, najveći problem bi se mogao pojaviti na poziciji lijevog bočnog. Borna Barišić je već potpisao za Dinamo, a ugovori istječu Tomislavu Čuljku i Antoniju Paviću. Nekoga od njih dvojice ili obojicu trebalo bi imperativno zadržati. Iskreno, bit će to ozbiljan problem jer i Pavić i Čuljak sigurno nisu bili zadovoljni minutažom ovog proljeća.

Uglavnom, otvorenih pitanja je jako puno, a vremena između kraja ove i početka priprema za sljedeću sezonu opet će biti vrlo malo i zato će trebati brzo djelovati. Cinik će reći: “Pitanje je i u kojoj će Ligi igrati nagodinu”, ali sve ovo govorimo i pišemo s čvrstom vjerom u nastavak prvoligaškog života NK Osijek.

Dalibor KELER
Igrači s važećim ugovorima

Zvonimir Mikulić - 2017.

Andrej Šimunec - 2018.

Mile Škorić - 2016.

Slavko Bralić - 2018.

Davor Špehar - 2016.

Jurica Pranjić - 2016.

Nikola Matas - 2017.

Andrej Lukić - 2018.

Hrvoje Kurtović - 2016.

Tomislav Šorša - 2016.

Ivan Baraban - 2016.

Antonio Perošević - 2017.

Almir Aganspahić - 2018.

Igrači koji mogu otići bez odštete

Borna Žitnjak

Filip Lončarić

Federico Platero (kraj posudbe)

Jozo Špikić (kraj posudbe)

Neven Laštro

Tomislav Čuljak

Antonio Pavić

Nermin Jamak

Dragomir Vukobratović

Frane Vitaić

Daniel Peev

Aljoša Vojnović

Marin Glavaš

Jasmin Mešanović

Sasha Aneff (kraj posudbe)

Josip Špoljarić (stipendijski)

KOGA BI TREBAL0 ZADRŽATI POD SVAKU CIJENU

Aljoša Vojnović

Tomislav Čuljak

Antonio Pavić

Josip Špoljarić

Neven Laštro

RIJEŠITI ŠPOLJARIĆEV STATUS

Jedno od glavnih pitanja trebalo bi biti i rješavanje statusa darovitog Josipa Špoljarića. On ima važeći stipendijski ugovor, ali su se promijenile okolnosti. Naime, zimus u potrazi na novcem NK Osijek nije imao ništa protiv njegova odlaska. Danas više “ne gori toliko pod petama” pa su se čak pojavile najave kako bi ga se htjelo zadržati. Čak ni sam Špoljarić, navodno, nema ništa protiv i bio bi poželjan pozitivan rasplet tog slučaja. Šteta bi bila izgubiti posljednjeg talenta na vidiku, a da nije odigrao ni jednu ozbiljnu sezonu. Trener Ivo Šušak ovog mu je proljeća pružao prilike i vidjelo se kako Špoljarić može postati važna karika u momčadi Osijeka.(D.Kl.)

Mogući i transferi

za neke igrače poput Peroševića postoji zanimanje i iz inozemstva

Možda ste propustili...

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

Najčitanije iz rubrike