Regija
PRESTIŽNO PRIZNANJE HZZO-A

Dom zdravlja Županja najbolji
je u zdravstvenoj zaštiti u RH
Objavljeno 20. svibnja, 2015.

ŽUPANJA – Dom zdravlja Županja najbolji je provoditelj u djelatnosti zdravstvene zaštite u domu zdravlja u 2014. godini, odlučio je HZZO, koji je u povodu obilježavanja svoga dana proglasio najbolje ugovorne partnere. Na svečanosti u Direkciji HZZO-a u Zagrebu priznanje je uručeno ravnateljici Luci Lešić za uloženi izniman napor u organizaciji zdravstvene zaštite za osigurane osobe i pučanstvo na poplavljenom području.

Nakon što su lani u svibnju županjsku Posavinu poharale nezapamćene poplave, djelatnici Doma zdravlja Županja cijelo su vrijeme bili na visini zadatka, obavljajući jedan od najhumanijih i najodgovornijih poslova. Tih su dana svi liječnici Doma zdravlja i koncesionari primali sve pacijente iz poplavljenih sela kako bi im pružili potpunu zdravstvenu skrb.

- Na djelu je bila velika solidarnost, sloga i zajedništvo, ljudi su se držali skupa, mislili jedni o drugima, nešto neviđeno, kao u ratu… Pokazali su nadljudsku snagu i moram reći da sam ponosna i sretna što imam takve ljude. Snalazili smo se, maksimalno prilagođavali situaciji i činili sve kako bismo poplavljenim mještanima bili na raspolaganju - prisjeća se Lešić.

Uvjeti rada bili su iznimno teški jer je i 23 liječnika i sestara Doma zdravlja sa svojim obiteljima ostalo bez kuća. Katastrofa se dogodila u subotu, a svi su oni u ponedjeljak došli raditi, nisu imali ni odjeću, ni obuću, ni stetoskop, samo golemu želju da rade.

- Naša ustanova provodi zdravstvene djelatnosti na primarnoj razini, sukladno mreži javne zdravstvene službe, kao i izvanbolničku specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i dijagnostiku. I to od ravnateljstva, svih voditelja djelatnosti i svakog radnika, kao i koncesionara, koji su se trudili svojim stručnim radom što više pridonijeti u iznimnoj, katastrofalnoj situaciji koja se stvorila iznenada - pojašnjava ravnateljica.

Zajedničkim naporima i u suradnji s HZZO-om Dom zdravlja Županja održao je kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite svih timova koji su bili poplavljeni. Riječ je o deset jedinica rada na četiri lokacije koje su se prilagođavale potrebama i kretanju stanovništva, od dana evakuacije do povratka nakon obnove zdravstvenih ambulanti.

- Svi smo bili povezani s jednim ciljem - da svakom pacijentu osiguramo što kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu i pružanje zdravstvene usluge sukladno propisanim standardima. Organiziranje rada je svaki dan bilo novi izazov na koji smo se prilagođavali, a imali smo potporu od svih nadležnih institucija, poslovnih suradnika, stručnih komora, udruga i svih prijatelja ustanove i ovim putem zahvaljujemo svima. Naš glavni pokretač i nadalje će biti potrebe pacijenata za koje se skrbimo i pružamo im što bolju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu, uvažavajući naš specifični položaj i potrebe našeg kraja - zaključuje ravnateljica.

Naime, županjska je Posavina u vrlo teškoj situaciji, zemljopisno izolirano područje, teških socijalnih prilika i zbog geografskog položaja može se tretirati kao otok. M. Lešić Omerović

Priznanje županijskom ZJZ-u

Za najboljeg provoditelja javnozdravstvenih djelatnosti u 2014. godini priznanje je dodijeljeno Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, a osobno ga je primila ravnateljica Kata Krešić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike