Novosti
NATJEČAJ KRAJEM SVIBNJA

Za kupnju štedljivog hladnjaka
ili perilice država daje 800 kuna
Objavljeno 18. svibnja, 2015.

Krajem svibnja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisat će natječaj za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++.

Uređaji iz tog energetskog razreda najštedljiviji su u potrošnji električne energije i vode.

To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača, neovisno o dimenzijama, kao i o tome je li uređaj samostojeći ili ugradbeni. Građani koji se jave na natječaj moći će dobiti povrat od 800 kuna po uređaju, a planira se sufinanciranje kupnje deset tisuća uređaja. Svaki će zainteresirani građanin moći dobiti subvenciju za kupnju jednog uređaja.

- Svrha ovog programa je povećati energetsku učinkovitost u kućanstvima. Nabavom energetski učinkovitih kućanskih uređaja smanjuju se emisije stakleničkih plinova, a građanima se smanjuju troškovi režija – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Fond za zaštitu okoliša prije nekoliko je dana objavio javni poziv trgovcima i dobavljačima električnih uređaja koji žele sudjelovati u tom projektu. Onoga dana kada objavi javni poziv građanima, Fond će objaviti i popis trgovaca kod kojih će se moći kupiti uređaj uz subvenciju.

Naime, kupac će se prvo morati informirati na kojim je prodajnim mjestima moguće ostvariti subvenciju, o čemu će obavijest, osim na stranicama Fonda, morati stajati i u odabranim trgovinama. Zastupnici elektroničkih uređaja Fondu će morati prijaviti najmanje po jedno prodajno mjesto u svakoj županiji u kojoj imaju zastupstva.

Nakon što u prodavaonici registriranoj za ovu akciju izabere uređaj, kupac će kod trgovca ostaviti svoje podatke, dobiti svoj identifikacijski broj te uređaj ili platiti u cijelosti ili na rate odnosno kreditnom karticom. U roku od 15 dana od kupnje Fondu će morati, preporučeno poštom ili osobno, dostaviti zahtjev za subvenciju, uz presliku računa i svoje identifikacijske podatke, nakon čega će mu Fond u roku od mjesec dana na račun refundirati subvenciju od 800 kuna, istu za sve uređaje s liste, i neovisnu o tome koliko je uređaj koštao. D.Pavlović

Do “A+++” perilice rublja za samo 1200 kuna

Cijene uređaja koji su obuhvaćeni subvencijom značajno variraju, a na tržištu je mnogo različitih proizvođača pa samim time i drugih karakteristika koje uz energetsku učinkovitost utječu na cijenu. Kada govorimo o perilicama rublja, najpovoljniji uređaj koji je dovoljno “zelen” za ostvarivanje prava na subvenciju je nešto povoljniji od 2000 kuna, a gornja granica praktički ne postoji. Tako će se nova perilica visoke energetske učinkovitosti, uz subvenciju, moći kupiti za samo 1200 kuna. Hladnjake klase A+++ prilično je teško naći, a cijene su vrlo visoke. Slično je i s perilicama posuđa, na tržištu nema previše izbora za one koji traže A+++ uređaj, a rijetki uređaji koji udovoljavaju A+++ standardu cjenovno počinju na približno 3800 kuna. Poželite li A+++ ledenicu ili sušilicu rublja, također ćete se pomučiti da ih nađete, ali subvencioniranje će se, može se očekivati, odraziti i na trgovce tehničkom robom koji će svoja skladišta sada češće puniti nešto skupljim A+++ uređajima.(I.S.)

Možda ste propustili...

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji