Svijet
NEZAPAMĆEN ZLOČIN U WACOU U TEKSASU

Najmanje devetero ubijenih u okršaju bikerskih bandi
Objavljeno 19. svibnja, 2015.

Devetero mrtvih i najmanje 20 teško ozlijeđenih bilanca je krvavog okršaja motociklističkih bandi koji se u nedjelju poslijepodne dogodio u gradu Waco u Teksasu.

Bizarno, ali okršaj je počeo u restoranu Twin Peaks. Prema dostupnim informacijama, prvo je izbila svađa između nekolicine bikera, a potom je krenula tučnjava u kojoj su korištene bejzbolske palice, lanci, noževi i bokseri. Nasilje je eskaliralo kada je počela pucnjava iz vatrenog oružja. Prema priopćenju policije iz Wacoa, u okršaju je sudjelovalo pet motociklističkih bandi i najmanje 200 bikera. Za sada je poznato da je nekoliko osoba ubijeno u restoranu, da bi se nakon toga nasilje nastavilo i na parkiralištu trgovačkog centra u sklopu kojeg se nalazi Twin Peaks, inače okupljalište bikera. Pucalo se iz vatrenog oružja i nakon dolaska policije, koja je u međuvremenu stanovnike Wacoa pozivala da ne dolaze do trgovačkog centra, a kupci koji su bili u ostalim trgovinama zadržani su od zaštitara sve do trenutka dok policija nasilje nije stavila pod kontrolu.

- U 35 godina koliko radim u policiji nisam svjedočio ovakvom krvavom nasilju - rekao je novinarima Patrick Swanton, zapovjednik lokalne policijske postaje. Prema njegovim riječima do krvavog obračuna došlo je oko 12.15 sati u nedjelju. Na teren su odmah poslane sve raspoložive policijske snage, a angažirane su i one iz lokalnih gradova. Trgovačkom kompleksu nije se moglo prići satima, osim vozila hitne pomoći koja su ranjene i ozlijeđene bikere prevozila u bolnicu.

Za sada je potvrđena smrt devet osoba, ali bi taj broj mogao biti i veći s obzirom na to da je u bolnicu odvezeno 20-ak teško ozlijeđenih sudionika obračuna, od kojih su neki u kritičnom stanju.

Motociklističke bande još su jednom pokazale svoju surovost. One su svakodnevno na meti američke policije i pravosuđa zbog evidentne kriminalne aktivnosti koja uključuje dilanje droge i oružja, uzimanje reketa, pljačke, organiziranje prostitucije i ubojstva.

Milan BUGARIĆ
PRIJETI IM SMRTNA KAZNA

Iza policijske vrpce moglo se vidjeti desetke do zuba naoružanih policajaca. Uhićeno je više od 100 bikera koji su odvedeni u policijske postaje, a nakon toga će i k nadležnom sucu. S obzirom na broj ubijenih, osobe koje su povukle okidač mogle bi biti osuđene i na smrtnu kaznu, koja je u Teksasu još uvijek na snazi. Impozantna je i količina oružja koja je zaplijenjena od sudionika obračuna. Oduzeto je 50-ak pištolja, više od 100 noževa, lanci, bejzbolske paklice, bokseri, pet pumperica i nekoliko skraćenih sačmarica.

Najčitanije iz rubrike