Osijek
NOMINACIJA ZA ARHITEKTE PREDRAGA I BRUNU RECHNERA

Trg slobode konkurira za najljepši javni prostor
Objavljeno 19. svibnja, 2015.

Projekt Trga slobode, arhitekata Predraga i Brune Rechnera, nominiran je, u konkurenciji 500 projekata pristiglih iz cijelog svijeta, za prestižnu nagradu The Plan award 2015.

Naime, sljedećih dana u Milanu će se održati arhitektonska konferencija pod nazivom Perspective 2015. Uz brojna predavanja renomiranih arhitekata održat će se i prezentacija projekata nominiranih za nagradu.

- Već sama nominacija projekta u kategoriji 'Public Space' golem je uspjeh. Kako je u ovoj kategoriji u konkurenciji 17 projekata, već sama nominacija znači da se osječki Trg slobode trenutno ubraja u 17 najboljih javnih prostora svijeta. Osim za nas, ovo je i velika promocija našeg grada koji smo još jednom uvrstili u vrh arhitektonske karte svijeta - priopćili su Predrag i Bruno.

Ovo nije njihov prvi uspjeh, projektom autobusnog kolodvora već su ostvarili brojne nagrade i obišli izložbe od Singapura do New Yorka.

- Ovo nam je peta nominacija za svjetsku arhitektonsku nagradu i još jedno veliko priznanje i poticaj za daljnji rad u stvaranju i promicanju suvremene arhitekture u prostoru u kojem živimo i radimo - kažu Rechneri.

Uz njihov projekt u Milanu su nominirana još tri arhitektonska ureda, sva tri iz Zagreba. Podsjetimo kako je prema njihovoj ideji “drugi glavni” osječki trg temeljito rekonstruiran u razdoblju između kolovoza 2011. i prosinca 2012. godine. Osnovna odlika ovog prostora, ukupne površine jednog hektara, dužine 271 i najveće širine 50 metara je podijeljenost na pet zasebnih zona.

- Novi Trg slobode bit će trg zelenila, vode, dječje igre, odmora, kretanja, ritma i svjetla, ali i trg ljubavi, nade i sjećanja - rekao je prije početka radova Predrag Rechner. (D.Ku.)

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike