Osijek
DANI OTVORENIH VRATA ODJELA ZA KULTUROLOGIJU

Šezdeset znanstvenika iz Europe promišlja o europskim realitetima
Objavljeno 18. svibnja, 2015.

Dva zanimljiva dvodnevna događaja - Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup “Znanstvene, kulturne, obrazovne i umjetničke politike – Europski realiteti (200. obljetnica rođenja Josipa Jurja Strossmayera)”, te Dani otvorenih vrata - počeli su jučer na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Kako je istaknuto na svečanom otvaranju u Auli Sveučilišta, međunarodni znanstveni skup okupilja od 60 znanstvenika iz više europskih zemalja – Poljske, Rumunjske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske – koji će tijekom dva dana u svojim izlaganjima predstaviti različita čitanja historiografskog, politološkog i u najširem smislu kulturološkog djelovanja Strossmayera, te uopće kritičko promišljanje problema kulturnih, obrazovnih i umjetničkih politika danas.

Uz Odjel za kulturologiju, suorganizatori skupa su Umjetnička akademija, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku, Filozofski fakultet u Pečuhu, te Institut društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba. Na otvaranju okupljenima su se obratili predstavnici svih navedenih institucija, kao i Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Đakovačko-osječke nadbiskupije.

“Drago mi je što je ovaj skup posvećen jednom takvom velikanu čije ime nosi osječko Sveučilište, a čije je djelovanje u različitim područjima ostavilo značajnog traga sve do danas”, kazala je Ivana Žužul, v. d. pročelnice Odjela za kulturologiju.

Dane otvorenih vrata studenti i nastavnici ovoga Odjela kao najmlađe sastavnice Sveučilišta (službeno je utemeljena prije točno pet godina) organiziraju sa svrhom upoznavanja javnosti s ponudom interdisciplinarnih studijskih programa Knjižničarstva, Kulturalnog menadžmenta i Medijske kulture, debate o aktualnim kulturološkim temama grada Osijeka i šire regije, razmjene ideja te prikaza svih vrsta djelatnosti zainteresiranim posjetiteljima. “Sve prigodne radionice, predavanja i ostali sadržaji usmjereni su posebice prema sadašnjim srednjoškolcima viših godina i našim potencijalnim studentima”, ističu na Kulturologiji. V. Latinović

Odjel želi upoznati javnost s ponudom interdisciplinarnih studijskih programa Knjižničarstva, Kulturalnog menadžmenta i Medijske kulture

Možda ste propustili...

ZAJEDNICA “MOLITVA I RIJEČ”

Trodnevni seminar nove evangelizacije

OKRUGLI STOL U OSNOVNOJ ŠKOLI ANTUNA MIHANOVIĆA

Ne žele svi ravnatelji primati višak učitelja

STABLO GINKA U TVRĐI USPJEŠNO PROŠLO “TEHNIČKI PREGLED”

Ginko će svojom krošnjom, najljepšom baš u ovo doba godine, još dugo očaravati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBEZBOLJAVANJE POROĐAJA U KBC-U OSIJEK

Porođaj uz rajski plin moguć je i u Osijeku!

2

PRODAVAČICA POTRČALA ZA KRADLJIVCEM I SPASILA ROBU

Poslodavci manjak nastao krađom naplaćuju od radnika!?

3

NOVI PRIMJER MEDIJSKOG ZLOSTAVLJANJA OSIJEKA

Za grad s više od 18 tisuća studenata "novinarka" tvrdi da mladih uopće nema?!