Kultura
IVANA ŠOJAT NEUMORNO STVARA

Nova slikovnica, horor-roman i premijere u ZeKaeMu i HNK-u!
Objavljeno 18. svibnja, 2015.
Riječ je o pravom hororcu koji doziva jezu, a završava krajnje jezovito, neočekivano...

Predstava “Elza hoda kroz zidove”, koja će premijerno zaigrati 29. svibnja u Zagrebačkom kazalištu mladih, koprodukcija je toga teatra i zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, a ujedno je i diplomski ispit.

- Napisala sam je kao monodramu nakon konstruktivnog i poticajnog razgovora s mladim producentom Jurom Matulićem. U njezinu je fokusu krajnje osebujan lik bake Klare koja u romanu “Unterstadt” nosi jednu od pripovjedačkih linija. Riječ je o predstavi koju bih nazvala metafizičkom, onostranom, budući da se radnja odvija nakon smrti bake Klare, u trenutku kada se konačno susreće sa svojim duhovima, s voljenima, s kćerkom Elzom koja je kao četverogodišnjakinja umrla u partizanskom logoru Valpovo - s razlogom je ponosna nagrađivana osječka spisateljica, prevoditeljica i urednica kazališnih izdanja osječkog HNK-a Ivana Šojat.

Kroz dijalog (zapravo monolog - jer publika ne čuje replike duša s kojima Klara razgovara) doznajemo priču, sudbinu, kalvariju žene koju je rat pomeo i izbezumio zbog činjenice da je pripadala njemačkom nacionalnom korpusu. U predstavi igraju dvije sjajne glumice: Urša Raukar i Osječanka Radoslava Mrkšić (koja u “Unterstadtu” igra ulogu bake Klare), a glazbu je skladao sjajni Matija Dedić.

- Nakon premijere predstava ostaje na repertoaru ZKM-a, što mi je velika čast, ali i potvrda kvalitete cijele produkcije - ističe autorica.

Njezin novi dramski tekst uskoro će se naći i na repertoaru HNK-a u Osijeku. Riječ je o tragikomediji “Agregatna stanja”, koja na prilično komičan način utjelovljuje duševna stanja četiriju žena u “najboljim godinama” (ranim 40-ima).

No, o tom ćemo kad za to dođe vrijeme - kroz smijeh dodaje marljiva Ivana Šojat, koja je u međuvremenu (prikupljajući materijale za novi, veliki povijesni roman “Ezan”) u navali nadahnuća, u samo mjesec dana napisala nov novcati horor-roman “Emet” koji bi svjetlo dana trebao ugledati u jesen.

- Riječ je o pravom hororcu koji doziva jezu, kroz kuću slikarice Lucije provlači kolone pokojnika, završava krajnje jezovito, neočekivano. Ne smijem iznijeti sadržaj jer bih time uništila iznenađenje i neočekivani rasplet koji roman i čini napetim - zagonetna je Ivana, kojoj u nakladi Sipar ovoga ljeta izlazi prva slikovnica “Heliot - zmaj gnjezdaš” o zmaju koji živi u Tunguziji i gradi gnijezdo od stvari koje neuredna djeca ostavljaju po svojim sobama. U Tunguziji je naravno strašno hladno pa Heliotu dobro dođu i rasparene čarape i majice bačene ispod kreveta i knjige, slikovnice koje mu igraju ulogu krova.

- Riječ je o jako smiješnoj slikovnici koju sam već čitala djeci vrtićke dobi koja su se do suza smijala. Davno sam je napisala, još dok je mojemu sinu Luki bilo šest godina (sad mu je 18) - glavni lik slikovnice po njemu je i dobio ime - samo se nisam trudila pronaći nakladnika - zaključuje Ivana Šojat.

Narcisa VEKIĆ

Na repertoaru HNK-a u Osijeku uskoro će se naći tragikomediji “Agregatna stanja”

Slikovnica pala u zaborav

- Uza sve drugo čime se bavim, slikovnica je tijekom vremena jednostavno - pala u zaborav. Splet okolnosti doveo je do toga da je prije nekoliko mjeseci ponovno isplivala na površinu. I jako sam sretna. Uvjerena sam kako to neće biti kraj te kako ću napisati još bar dvije slikovnice - za svako svoje dijete po jednu (premda su sva moja djeca odavno prerasla slikovnice - imam studenticu, maturanta i sina u petom osnovne - kroz smijeh dodaje Ivana Šojat.

Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike