Regija
NA ZGRADI DOMA SAGRAĐEN KOLEKTOR

U Dom za stare u Marinom Selu u 2015. uloženo 800.000 kuna
Objavljeno 19. svibnja, 2015.
Prema izračunu projektanta, uštede na energiji bit će 49 posto

PAKRAC – Unazad godinu dana Dom za stare u Marinom Selu, koji je vlasništvo Gradskog društva Crvenog križa Pakrac, bio je veliko radilište. U njega je uloženo oko 800 tisuća kuna, a posljednji projekt, koji tek treba donijeti prave rezultate, upravo je završen.

- To je projekt kojim smo poboljšali energetsku učinkovitost objekta, a zajednički smo ga realizirali s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Postavljena je termoizolacija na najstariji dio objekta građenog 1936. godine, te je zamijenjena i stolarija na dvije trećine doma. Jedna trećina je nova i to nije bilo potrebno mijenjati. Prema izračunu projektanta, uštede na energiji bit će 49 posto, što nije malo i nama će mnogo značiti jer smo do sada godišnje za plin i struju plaćali oko 180 tisuća kuna – rekao je ravnatelj GD Crvenog križa Duško Kliček.

Prije nego su počeli radovi na objektu, dodao je, bilo je nužno izraditi energetski certifikat, što je također odrađeno zajedno s Fondom. Naime, izrada certifikata koštala je 25.000 kuna, a zamjena stolarije i oblaganje fasade 426 tisuća kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša osigurao čak 80 posto novca. Ostatak su sredstva Crvenog križa.

Drugi važan projekt u Domu za stare u Marinom Selu realiziran unazad godinu dana jest gradnja kolektora vrijednog oko 300.000 kuna. Polovina novca dobivena je od Ministarstva graditeljstva, dok su po 25 posto potrebnih sredstava osigurali gradovi Pakrac i Lipik. Inače, novi kolektor koriste i kućanstva koja se nalaze u dijelu Marinog Sela, gdje se i nalazi ovaj dom. U Crvenom križu sada već planiraju nove projekte za Dom u Marinom Selu.

- Okrećemo se obnovljivim izvorima energije i u pripremi je projekt koji ćemo poslati u Fond. Vrijednost mu je 340 tisuća kuna, a želja nam je na objekt postaviti solarni kolektor kojim bismo mogli proizvodili struju. Tako bismo dobili sustav za grijanje vode i dogrijavanje grijanja – kazao je Kliček.

U Dom za stare u Marinom Selu ulagalo se dosta i proteklih godina, pa on sada ima sve najosnovnije što jednoj ovakvoj ustanovi treba.(AGM Kruna)

65 KORISNIKA DOMA

Ubuduće, kaže Kliček, ići će se na postupnu modernizaciju, a u planu je i uređenje dvorišta što, između ostaloga, predviđa uređenje sjenice, postavljanje viseće kuglane i staze za boćanje... U Domu za stare u Marinom Selu smješteno je 65 korisnika i on je neprestano popunjen. O korisnicima skrbi osamnaestero zaposlenih djelatnika.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike